Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е като синьото и червеното хапче, но изборът е всяка секунда - цял живот

Живеем в два свята - единия на типове като този, който остави конете си да агонизират в страшни мъки в планината, и другия - на скромния Сафет, който спасява щъркели.

Първият е стандартният, светът, с който сме свикнали - по схемата "трябва да се изкарват пари, за всичко останало не ми пука, за добрини няма време".

Вторият - на Сафет, обаче е различен. Той вижда умиращите от студ щъркели и вместо да си зададе обичайните въпроси - а ако ме накълват, ако ми извадят очите, ако са болни от нещо и ме заразят, той пренебрегва всички тези страхове и с цялата си обич прегръща страдащите птици, за да ги отнесе на топло.

Да, от това не се печели. Всъщност това пак е влог, но в друга банкова сметка, в свят от друго измерение. Любов, която се проявява към всичко - към съселяните, на които, когато бедстват в преспите, Сафет ще им прокара път, за да имат хляб. Любов към болните и родилките, които кара по спешност във виелиците, за да получат медицинска помощ.

Вероятно Сафет като всеки човек всеки ден прави избор и той е безусловната любов и доброта. Защото служи на други идеали. На друг Началник, който не е от този свят.

Също както и френският полицай Арно Белтрам, който жертва живота си, за да спаси заложниците от терористичната атака.

“Направи го заради силната си вяра в Бог”, обяснява любимата му жена. Вяра, с която си в друго измерение.

Вероятно поради същата причина и руската учителка Татяна Дарсалия спасява детето си от огнения ад в Кемерово, но се връща да помага на останалите малчугани. И тя като Арно загива като герой.

Така че да, има и такъв различен свят - на свръхчовеци, които буквално взривяват координатната ни система. Удрят ни с мощен парен чук по главите, за да ни напомнят, че освен света на мъчители на животни, изнасилвачи, биячи, убийци има и друг. Различен - на идеали и супергерои, които си мислехме, че са останали в приказките или далеч в миналото. А те са тук и сега. От всеки от нас зависи в кой свят иска да живее. Това е като синьото и червеното хапче в “Матрицата”. Разликата е, че този избор се прави всяка секунда - цял живот.