Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Догодина Европа също избира нов парламент

На срещата стана ясно, че Реджеп Ердоган преследва и голямата си вътрешнополитическа цел. Той отсега иска да смачка надеждите на опозицията, защото през 2019 г. има и местни, и парламентарни, и президентски избори. Светски настроените партии в Турция разчитат на натиск от страна на Брюксел и правозащитните организации, но с ръкостисканията в Евксиноград той им показа, че може и да не получат помощ от Европа, смятат наблюдатели.

Освен това държавният глава на южната ни съседка се заиграва и с религиозните вярвания на сънародниците си. Той често внушава, че християнска Европа не иска мюсюлманска Турция в пределите си и затова Брюксел опитва да прекрати преговорите за членство. Турските проправителствени медии пропагандират тезата, че в Европа нарушават правата на мюсюлманите, когато има призиви към управляващите в Турция да спазват човешките права на опозицията.

Друг критичен момент са изселниците от Балканите, които са републикански настроени и кемалисти и не одобряват курса в южната ни съседка. Това са между 6 и 10 милиона изселници и техните гласове са важни за изборите догодина.

Другата страна - ЕС, също очаква нов вот догодина. Ще бъде избран различен състав на Европейския парламент и на Еврокомисията, а темата Турция най-вероятно също ще е обект на политически битки.