Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПОРА: Деси Радева помага на Нехама Ривлин да се придвижи.
ОПОРА: Деси Радева помага на Нехама Ривлин да се придвижи.

И Мелания Тръмп я хвана за ръка да върви с нейното темпо, защото при бърз ход Нехама Ривлин се задъхва

На снимките от официалната визита на президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева в Израел жената на домакина Реувен Ривлин е с кислородна маска и апарат, чийто край се крие в куфарче. Идан Горен, личен лекар на 72-годишната Нехама Ривлин, разкри пред местните медии през 2015 г., че тя страда от идиопатична белодробна фиброза и ползва кислороден апарат.

Болестта причинява задух при най-малкото физическо усилие. Дължи се на рядък ген, при който

бронхите се уплътняват и втвърдяват,

при което човек не може да си поеме въздух. От тази болест най-често страдат закоравелите пушачи и се засилва, ако болният стои в помещение с цигарен дим. "При мен не е предизвикана от пушене", казва тя. Не е ясно от какво се е появила коварната болест при президентшата.

По време на посещението на Доналд Тръмп в Израел през май 2017 г. снимка, на която Мелания е хванала жената на домакина си за ръка, обиколи целия свят. Местните медии разпространиха и как е протекъл диалогът между двете.

"Не мога да вървя бързо", казала Нехама Ривлин.

“Ще се съобразя с вашето темпо”,

отговорила съпругата на американския президент и тогава уловила за ръка г-жа Ривлин.

На снимката Мелания Тръмп е в бял костюм, който всички обсъждаха, но никой тогава не обърна внимание на роклята на Нехама Ривлин. А тя е дело на

израелската дизайнерска къща “Максит”,

чиято запазена марка е ръчната бродерия. Модната къща е създадена през 1954 г. като правителствен проект в подкрепа на имигрантите. Инициатор е Рут Даян, съпруга на военния герой Моше Даян.

Първата дама на Израел никога не е забелязвана в тоалет на известен светски моден дизайнер. Тя не робува на модата. Нехама Ривлин е непринудена, не се притеснява да подвие крака, да се появи с посивяла и небоядисана коса и обикновени очила пред камерата. Независимо от високия политически пост на мъжа си тя е скромен човек.

В началото на президентския мандат тя е нямала охрана, но впоследствие

получила личен бодигард

Агенция "Микуд", която отговаря за сигурността на първите мъже в Израел, взела предвид заплахите към Реувен Ривлин и неколкократните инциденти в пограничните територии през 2015 г. Нехама Ривлин има отделна програма от тази на съпруга си. Посещава клиники за лечение на рак, музеи, изложби. Това безпокояло съпруга й и държавната служба за охрана, така че й зачислили лична охрана.

Тя се притеснявала да стои под светлината на прожекторите. Била отраснала в изключителна бедност, след като рано останала сираче.

Майка й е украинка, емигрирала от СССР

в Израел. Заселила се в мошава Херут (кооперативно селскостопанско селище подобно на кибуц - бел. ред.), където се запознава с баща й, и в който се ражда бъдещата президентша. Нехама рано остава сираче.

Имала връзка с друг мъж, преди да се запознае с Реувен Ривлин, но той успял да спечели сърцето й заради чувството си за хумор. Преди две години двамата празнуваха златна сватба. От съпруга си е родила три деца и се радва на седем внуци.

ФАМИЛИЯ: Нехама е седнала непринудено в компанията на семейството си.
ФАМИЛИЯ: Нехама е седнала непринудено в компанията на семейството си.

Завършва училище за медицински сестри, след което

следва ботаника

и зоология,

а накрая и история на изкуството. През целия си живот бъдещата президентша е работила в лаборатория на Еврейския университет в Ерусалим.

Нехама трудно свикнала с новата си роля на първа дама

Много се притеснявала дали ще се справи, но после всичко си дошло на мястото.

Благодарение на нея всеки гражданин на Израел можел да отиде и

да се ръкува

с президента

на традиционния еврейски празник Сукот на 15 юли.

Нехама вижда мисията си като първа дама да помага на болни деца, дейци на културата и защитата на околната среда.

Нехама Ривлин е

горещ почитател на мечето Падингтън

и във втория епизод лично озвучава на иврит Гертруд, жената на строгия съдия Джералд Бигълсуейд. Идеята е на пиарката Хана Биран от компанията "Лев синема". Президентшата се изказала в социалните мрежи през юни 2017 г. във връзка със смъртта на Майкъл Бонд, автора на мечето.

"Обичам детските книжки, те ме изпълват с радост, а "Мечето Падингтън" ми е особено любимо. Приключенията му в дома на семейство Браун ни учат как да помагаме на другите и да ги подкрепяме в трудни моменти. Книгата ни показва как се чувства един чужденец и имигрант в друга среда", казва Нехама Ривлин.

Освен на детските книги

двамата с мъжа си са почитатели на Ленард Коен.

Когато певецът почина на 7 ноември 2016 г., президентската двойка на Израел написа във фейсбук страницата си следния пост:

"Тази сутрин се погледнахме и се оказа, че мислим едно и също. Dance Me to the End of Love е песента, която беше с нас в толкова много моменти от живота ни като двойка и като семейство. Както много от неговите песни, тя ни зареждаше и ни докосва дълбоко.

Колко е тъжно се да разделим с този човек, чийто глас и образ ни съпътстваха толкова години. Гигант като творец, открит към всички, той знаеше как да поддържа духа на Израел в битка и в мирно време. Ленард Коен ще продължи да танцува край нас до края на любовта. Благодарим ти за всичко, което ни даде."