Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руснаците да намалят водката. Грантоедите - тревата

Много ме вдъхнови как потегли сутринта по телевизията Соломон Паси: “За да разбереш Русия, трябва да прочетеш “дългата телеграма” на Джордж Кенан…”

Тази историческа телеграма наистина е хем дълга (около 5000 думи), хем дълбока и наистина е задължително да се прочете от всеки, който в наше време се прави на експерт. Но да разбереш днешна Русия от нея е

като да излееш Черно море в чашка за ракия и да я гаврътнеш

Обаче колко му е? Половин час четене и всичко си разбрал. Фасулска работа, едва ли да разбереш Русия е нещо повече от това да си построиш адронен колайдер в мазето. Този подвиг на интелекта ми напомня знаменития лаф на Тютчев: “Умом Россию не понять…”

Доказателствата виждам всяка сутрин по телевизиите. Обаче тютчевото четиристишие завършва с “В Россию можно только верит”, което ни дава

две възможности - или верить,

или не верить

Ние тук сме възпитани да превключваме между двете за секунди. Проста работа, все едно в адронния колайдер да заселиш котката на Шрьодингер.

Тютчев е самият антипод на журналистическата професия. Затова сутрешните блокове са прави, че покрай британския скандал и руските избори всяка сутрин канят бивши наши дипломати в западни държави, които по тютчевски не знаят нищо за Русия, но не им и трябва да знаят, защото вярват. Винаги съм се възхищавал на тези майстори на умствената маршировка.

Самият Кенън впрочем не бил чак такъв солдафон, защото обикновено е възразявал на официалната линия в Държавния департамент и често е имал неприятности. Такъв като него нашето Външно не би го уволнило, защото в никакъв случай не би го назначило.

Иронията ми, разбира се, не се отнася за Соломон Паси, когото уважавам, защото е интелигентен, има чувство за хумор и е надарен със спекулативен ум. И вероятно наистина е чел “дългата телеграма” на Кенън и вероятно знае, че този американски дипломат и съветолог прави разлика между сталинизма в неговия апогей и Русия като такава. Остава сам да стигне до извода, че този текст от 1946 г. не може да има нищо общо с днешна Русия, нито с днешните руснаци, които са много, много различни.

Но силата на Соломон Паси е в това, че винаги намира начин да каже нещо свежо и оригинално. Стилът – това е човекът. Не бих го признал на другите наши видни дипломати, които вярват някак си отегчително и праволинейно. Видните бойци на дипломатическия фронт Елена Поптодорова и Стефан Тафров подходиха сериозно и издекламираха малкото, което знаят за Русия, без никакви финтифлюшки.

Ние сме длъжни

да вярваме,

че Путин отрови двойния агент Скрипал и щерка му, за да си вдигне рейтинга за изборите. Това е гениалната формула. Както казва Ленин - “Кому выгодно”? Как кому, Путину. Нищо че на този етап няма никакви улики, дори и косвени.

Но нека не оставяме фактите да пречат на убежденията ни. Щом се оказа изгодно за Путин, значи е той и никой друг.

И щом Тереза Мей удари по масата, лидерите на ЕС се изправиха като на комсомолско събрание и гневно посочиха Путин с пръст: Убиец! Убиец! Убиец! Класика от антиутопиите. Но важното е, че рейтингът на Тереза Мей скочи от калта до звездите. Рейтингът на Путин също литна, точно навреме при това.

Сигурно след 50 години ще се разсекретят британските архиви и тогава внуците ни ще разберат, че двамата са се договорили да изиграят това театро по секретната телефонна линия, която навремето опънаха Тачър и Горби. А след още 200 години, когато се разсекретят и руските архиви, пра-пра-пра-правнуците ще узнаят, че цялата схема е измислена от Тръмп.

Ние съвсем неотдавна разбрахме, че

британското разузнаване е убило руския мистик Распутин

през 1916 година. Докато истината излезе наяве, минават векове. Така че да се въоръжим с търпение и да се радваме на театрото.

Най-много ме възхити сцената, в която Тереза Мей се разхожда триумфално в центъра на Солсбъри, ухилена до уши като сгоден циганин, а възторжен минувач спонтанно й поднася цветя. Нали уж е дошла на мястото на трагедията, за да изрази тревога, грижа и съчувствие? Защо ликува, като че е тръгнала на гей парад?

Мей литна на крилете на щастието, когато я нарекоха “Желязната лейди 2” – 2. Впрочем този прякор на Маргарет Тачър също е чисто руска заслуга. Твърди се, че Путин се кани да учреди орден “Железната лейди“ с мечове, който да се връчва на британските премиерки.

Желязната лейди 1 също бе със сринат рейтинг заради десните си реформи. Но нелепият военен конфликт за Фолклендските острови така накокошини заспалия британски патриотизъм, че й даде победа на изборите съвсем незаслужено. Така неолибералната революция в Британия бе спасена от глупостта на аржентинските генерали. А може и след още 50 години, като се разсекретят архивите, да се окаже, че този конфликт също е бил сценарий.

Но пак да се застраховам, че изобщо не оневинявам Путин. Да не ме помислите за хибриден воин! Според мен може да е виновен, а може и да не е. Просто при такава липса на улики много по-интелигентно е човек да се съмнява.

От друга страна, в наше време май

не е интелигентно

да си интелигентен

Много по-интелигентно е да си тъп и да вярваш по тютчевски. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин много се изложи с неуместната си интелигентност, като зададе на Тереза Мей едни на пръв поглед логични въпроси от рода на „Как отговорихте на искането на руското правителство да получи проба от веществото, използвано при покушението в Солсбъри?“. Това прозвуча толкова нелепо и предателски, че целият британски парламент се разкрещя: “Срамота! Срамота!”

Аз лично доста добре познавам Русия и точно това ми пречи да се произнеса така категорически. Както читателят знае, 6 години бях кореспондент в Москва по време на перестройката, пропътувал съм цялата огромна страна, интервюирал съм стотици хора, от прости мужици до министри, бъдещи президенти, знаменити писатели, и колкото повече научавам, толкова повече не знам. Прочел съм стотици исторически, политически, икономически, социологически книги за Русия, само за Путин съм прочел поне 10 - и пак не мога да кажа кой отрови Скрипал и щерка му. Нито пък кой уби Немцов. Знам само, че според съда се казва Заур Дадаев и в момента излежава 20-годишна присъда.

Освен това знам, че в момента сме свидетели на огромна художествена инсталация, в сравнение с която опаковките на Кристо са джуджета. На практика

цяла Европа в момента е опакована в пържен въздух

Но за Европа това не е проблем, тъй като обикновеният французин или англичанин не познава обикновени руснаци. Проблемът е в България, където поне 2 милиона обикновени българи познават руснака отблизо. Трудно е да зомбираш такъв народ. Стотици хиляди на времето работиха в СССР било като дървосекачи, било като строители. Много от тях се ожениха за рускини, доведоха ги на село и вече имат внуци. Ресторантьори, хотелиери, магазинери всеки ден си имат работа с руски граждани. Гларусите – всяка нощ. Дето се вика, руснаците са ни ясни.

Едно е безспорно – руснаците трябва да намалят водката, а грантоедите – тревата.