Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският представител в ООН Василий Небензя даде обяснения за химическото оръжие пред Съвета за сигурност.
Руският представител в ООН Василий Небензя даде обяснения за химическото оръжие пред Съвета за сигурност.

Заплашват Русия с тежки санкции за нарушаване на Конвенцията за химическите оръжия

Здравословната диета на Владимир Путин не попречи името на руския президент да бъде свързано и със смъртоносен токсин. Всъщност едно от малкото нови неща, които се случиха след последните избори в Русия, е лепването на прякора "Новичок" ("новак" рус.) на президента Путин.

Заигравката с новия стар държавен глава обаче има и по-мрачен оттенък, доколкото напомня покушението срещу бившия шпионин Андрей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Безпрецедентният опит за убийство с невропаралитичното вещество,

наречено по същия начин, за който британски официални лица вече обвиниха лично руския президент, беляза и разгара на иначе свръхуспешната му предизборна кампания.

Самият Путин твърди, че е узнал от печата за отравянето на Скрипал във Великобритания и че Русия няма такива отрови: "Що се отнася до тази трагедия, узнах за нея от медиите и първото, което идва наум, е, че ако това е било бойно отровно вещество, разбира се, хората биха загинали на място. Това е очевиден факт и трябва да се разбере. Русия няма такива средства, ние унищожихме всички наши химически оръжия под контрола на международни наблюдатели", каза руският президент.

Той отхвърли като нелепи обвиненията на Великобритания за намеса на Русия в отравянето на бившия полковник от ГРУ и заяви, че Москва е готова да сътрудничи с британските власти в разследването на случая.

Преди това, вероятно заради огромния отзвук, който предизвика случая представители на руското правителство направиха донякъде противоречиви изказвания.

Химикът Вил Мирзаянов, един от създателите на "Новичок", разказа пред руската секция на Би Би Си за

програмата за производство на ужасното бойно отровно вещество.

"Новичок" е ново поколение нервнопаралитичен газ, така че той е поне 10 пъти по-силен от известните досега - обяснява химикът, който през последните години живее в САЩ. - На първо място той поразява нервната система - тоест изключва централната нервна система от функционалните органи. Първо започва свиване на зениците и човек вижда лошо. Ако дозата е по-голяма, следват конвулсии, дишането прекъсва, защото поразеният сякаш забравя да диша. Продължават непрекъснатите конвулсии и повръщане, след което настъпва смърт."

Ефектът от употребата на отровата е толкова страховит, че дори лекарите да успеят да спасят живота на пострадалите,

пораженията са необратими

На всичкото отгоре дори и хора, които са имали много слаб досег с отровата, трябва да бъдат поставени под лекарско наблюдение, защото проявленията може да дойдат много по-късно.

Отровата се

разпада под действието на вода

и се превръща в безвредно вещество много бързо след контакт с външната среда. Това го превръща в идеално химическо оръжие.

В същото време случаят "Скрипал" заплашва да доведе до нови санкции срещу Руската федерация - за нарушаване на Конвенцията за неразпространение на химическото оръжие. И те вероятно ще бъдат много по-тежки от тези за окупацията на Крим. Споразумението срещу смъртоносния вид оръжие е един от най-общоприетите международни документи в историята и е подписан от 196 страни.

В тази връзка постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя

беше принуден да даде обяснения

в реч пред Съвета за сигурност на Световната организация.

Основните аргументи в нея бяха, че Руската федерация никога не е произвеждала бойни отровни вещества под името "Новичок".

Според Небензя, Обединеното кралство не е направило официално искане за информация съгласно член 9 от Конвенцията за забрана на химическите оръжия и не е предоставило "съществени доказателства" за участието на Русия в производството на веществото, използвано срещу Скрипал.

Освен това той увери, че Русия няма

"нищо, от което

да се страхува

или да трябва да скрие" от независимо разследване на Организацията за забрана на химическото оръжие. Небензя декларира, че през 1992 г.

Русия е спряла всички съветски програми за химическо оръжие

и до 2017 г. останалите запаси са били напълно унищожени.

Руският представител веднага формулира и контраобвинения:

"От началото на 90-те години на миналия век някои руски учени, свързани с програмата за химически оръжия, се преместиха на Запад и продължиха работата си в САЩ и Великобритания. Техният резултат "по някаква причина" е класифициран на Запад като "Новичок". Няма начин да се идентифицира токсично вещество, освен ако няма формулата му. Ако Великобритания е идентифицирала нервнопаралитичния агент, използван срещу Скрипал, тя трябва да има своя формула и да може да го произвежда", обобщи Небензя. 

Защо въпреки това Путин спечели, четете в хартиеното издание. 

Вил Мирзаянов разказа за програмата за производство на "Новичок".
Вил Мирзаянов разказа за програмата за производство на "Новичок".