Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Желев и Цеко Василев КОЛАЖ: "24 часа"
Красимир Желев и Цеко Василев КОЛАЖ: "24 часа"

Според колективния трудов договор при смърт близките на работника получават обезщетение в размер на 7 годишни брутни заплати

Вместо да помага финансово за лечението на своя работник Красимир Желев, оръжейната фирма "Арсенал" в Казанлък ще плати и неговото погребение. 46-годишният мъж, който обгоря на 80 процента при пожара в завод 3 на оръжейницата в сряда, почина малко след 2 часа в четвъртък в Университетската болница в Стара Загора. Състоянието му било толкова тежко, че лекарите нямало как да го транспортират до Клиниката по изгаряния в Пловдив, каквато е практиката в подобни случаи.

При самия пожар, който възникна към 10,20 часа в сряда при производството на смеси за димни гранати, загина намясто 26-годишният Цеко Василев. Заради смъртта му в община Мъглиж, в която е родното му село Шаново, за утре, 16 март, е обявен ден на траур.

След поредната авария в "Арсенал" некролозите върху таблото на официалния портал станаха с 2 повече.
След поредната авария в "Арсенал" некролозите върху таблото на официалния портал станаха с 2 повече.

Според колективния трудов договор в "Арсенал" при смърт по време на работа семействата на загиналите получават по 7 годишни брутни заплати, сумата е приблизително 90 хиляди лева. За да стане това, много зависи какъв ще е крайният резултат от разследването на причините за трагедията, коментират оръжейници, но от фирмата опровергаха, че сумата се изплаща независимо от вината.

Според окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, разследващите работят по две основни версии - човешка грешка или техническа неизправност. Проверява се дали е трябвало и защо двамата работници са били в помещението по време на работата на миксера, който приготвя сместа за димните гранати и се е запалил. При пожара са изпочупени стъклата на прозорците на цеха. Срокът за разледването е 2 месеца, но при необходимост той може да бъде удължен.

Според изпълнителният директор на "Арсенал" Николай Ибушев, производството в цех 130 на завод 3, където стана инцицентът, е автоматизирано, а процесът се управлява от пулт извън помещението, в което не трябва да има хора.

По думите на шефа на охраната на труда във фирмата Красимир Папазов, двамата загинали са инструктирани преди работа и това не е било формално. В документите за инструктажа имало техни подписи. По време на инцидента Цеко и Красимир били облечени със задължителното за тяхната работа защитно специализирано облекло.

На пресконференция днес бе съобщено, че само за лични предпазни средства и защитно работно облекло през последната година "Арсенал" е платил 700 хиляди лева, общо 30 милиона лева стрували направените подобрения в материалната база за осигуряване на по-безопасни условия за труд.

В оръжейната фирма "Арсенал" работят около 11 хиляди души. Заради естеството на производството си тя е сред най-проверяваните за условията на труд.

Също днес от Главната инспекция по труда казаха, че след като от 2016 г. насам при 100 планирани и последващи проверки са констатирани 460 нарушения, след това е доказано, че направените предписания са били изпълнени. Охраната на труда в самата фирма също държала изкъсо работниците - преди няколко дни дори били санкционирани 3 елтехници от завод 3, защото държали отворени елтаблата, за които отговаряли.

Фирмата поема и разноските по погребенията, които са утре, петък.

Загиналите работници били членове на КТ "Подкрепа", синдикатът също ще окаже финансова помощ на близките им. Още преди да стане известен този факт, от КНСБ обявиха, че чрез благотворителния си фонд "Д-р Желязко Христов" ще отпуснат стипендия на едногодишната дъщеричка на Цеко, докато тя завърши средно образование. Днес от пресцентъра на синдиката в София уточниха пред "24 часа", че фактът, че загиналият баща членувал в друг синдикат, не променя тяхното намерение да помогнат на сирачето.

Загиналият при пожара Цеко Василев остава дъщеричка на годинка и два месеца.
Загиналият при пожара Цеко Василев остава дъщеричка на годинка и два месеца.

Цеко Василев е от село Шаново в община Мъглиж. Там роднините му бяха потресени от трагедията. Родителите му, които са на гурбет в Англия, се завърнаха спешно днес, като синдикатът "Подкрепа" им осигури транспорт от летището в София до Шаново. Загиналият работел в "Арсенал" от 2 години. Съзнавал риска в работата си, но дългът му да издържа семейството си бил по-силен, казаха негови близки.

Красимир оставя един пораснал вече син. Той работел в "Арсенал" от 10 години и е смятан за опитен работник. Тук работи и съпругата му.

Починалият в болницата Красимир Желев имал 10 години трудов стаж в "Арсенал".
Починалият в болницата Красимир Желев имал 10 години трудов стаж в "Арсенал".