Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Америка хората масово купуват пистолети и пушки, в ЕС режимът е по-затегнат

Въпреки последните трагични случаи на масови разстрели в американски училища, в които бяха убити много деца, правото на всеки гражданин на САЩ да притежава оръжие не бе ограничено. За тях то е неприкосновено и гарантирано в конституцията чрез Втората поправка.

Изискванията за него са само пълнолетие. Благодарение на това тинейджъри, навършили 18 години, се сдобиват с пистолети без проблем.

Америка е първенец и по брой на регистрираните оръжия в цял свят.

В нея те са общо 270 милиона

Това е близо 6 пъти повече от държавата, която е на второ място в света по този показател - Индия с 46 милиона оръжия. След Америка се нареждат държави като Йемен, Швейцария, Финландия и Сърбия.

По законно притежавани оръжия България е на 88-о място в света редом с Англия и Уелс. Според данните за 2017 г. регистрираните у нас лични оръжия са 480 хиляди, тоест по 6,2 на 100 души. Оказва се, че законодателството в нашата страна и в Германия е най-рестриктивно и това са държавите, в които е най-трудно да придобиеш законно оръжие за самоотбрана. Тук, за да станеш притежател на пистолет например, трябва да покажеш свидетелство за съдимост и бележка от диспансер след преглед при психиатър. Едва тогава може да се изкара курс за безопасно боравене с него.

В Германия собствениците на огнестрелни оръжия са повече от 3 милиона. Законът позволява разрешително на пълнолетни и психично здрави лица с чисто досие, но тук има и едно друго важно правило. Притежателите могат да бъдат проверявани по всяко време от гледна точка на това дали се отнасят достатъчно отговорно към съхранението и употребата на оръжието си. В страната се изисква и т.нар. малко разрешително, което позволява официалното носене на лютив спрей или малки газови пистолети за сплашване. Издаването му струва между 50 и 60 евро, а подателят на молбата не е нужно да се обосновава защо му е необходимо оръжие. Не са необходими също и специална подготовка или умения за използването му, както е при другите оръжия например. Единственото условие е кандидатът да е навършил 18 години.

Повече от 2,5 милиона души са регистрираните собственици на оръжия в Испания.

Законът там им позволява открито да ги носят

За притежанието на оръжие в Италия трябва да се покрият приблизително същите критерии като в България. За там обаче е ясно, че незаконни оръжия се намират лесно и малка част от хората се стремят да са изрядни пред закона. Останалите предпочитат пазара на черно.

В някои страни държавата сама раздава на хората пистолети. Пример за това е Швейцария, където по традиция мъжете до 50 години се смятат за военнослужещи, а близо половината население съхранява в домовете си легално оръжие.

В Чехия дори обмислят мярка, с който да позволят на притежателите на законно оръжие, да го използват срещу терористи по време на терористичен акт.