Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой е Брюкселският Распутин? След избори “Чудовището” Зелмайер винаги се озовава в лагера на победителите. Имал конфликт с Кристалина Георгиева, твърди изданието “Политико” ВЛАСТ: Мартин Зелмайер (на заден план) контролираше доскоро програмата на Жан-Клод Юнкер, а сега вече и цялата армия от чиновници.

Новият генерален секретар на Еврокомисията Мартин Зелмайер е човек, от когото всички в Брюксел се страхуват. Изненадващо издигнатият досегашен шеф на кабинета на Жан-Клод Юнкер е наричан Брюкселският Распутин и Сивия кардинал на Еврокомисията. По информация на чиновници от него зависят много от решенията на висшия орган на ЕС.

Доскоро отговаряше за програмата на люксембургския политик, а оттук нататък ще командва 33 хиляди чиновници в белгийската столица. Той е изключително ловък. Никой досега не го е заподозрял в политически пристрастия към която и да е партия. 47-годишният германец се пази много от залитания и

се държи неутрално и еднакво добре

с всички.

Но неофициално се смята, че ще има думата и за следващия състав на ЕК, като се има предвид биографията му досега. Преди да влезе в екипа на Юнкер, Зелмайер бе говорител на еврокомисаря в предишния мандат по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг, която бе от либерална партия.

Запознати твърдят, че тогава всички очаквали, че настоящият генерален секретар на ЕК ще я подготви да оглави комисията. Вместо това той се озовал шеф на кампанията на Жан-Клод Юнкер и помогнал за избирането му на високия пост. Сега отново Мартин Зелмайер се разделя със своя началник и според информации от Брюксел

ще бъде в екипа

на следващия президент на ЕК.

Преди да отиде на работа в структурите й, той е академичен преподавател в Германия, а после се прехвърля в Европейската централна банка. Присъединява се към евроинституциите през 2004 г. като говорител по въпросите на информационните технологии и медиите. Смята се, че с работата си от 2004 до 2014 г. именно Мартин Зелмайер е имал водещ принос за намаляване на цените на роуминга в целия ЕС и за въвеждане на нови европейски правила за защита на данните.

Бил е и представител на ЕС в Европейската банка за възстановяване и развитие.

Каква е българската връзка с вездесъщия Зелмайер?

Според брюкселското издание "Политико" Кристалина Георгиева е имала конфликт именно с влиятелния германец за управлението на хуманитарни кризи. Това дори станало причина за издигането й като кандидат за генерален секретар на ООН, а после изпратена на работа в Световната банка.

Коментара ()

Вашият коментар