Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожарът в ромската махала в Средец отне живота на две деца и родителите им.
Пожарът в ромската махала в Средец отне живота на две деца и родителите им.

От Пожарната отричат автомобилът им да е пристигнал без вода на  адреса

Взрив, предизвикан от загазоване на стаята, в която са спели Анка, Антон и четирите им деца, е причина за огнения ад в Средец, коментираха експерти пред "24 часа".

Тъй като семейството е спяло в едно помещение, в което са се съхранявали и масла и туба с гориво, се е получило загазоване, искра от печката с дърва, след което взрив.

"Този обемен взрив не е разрушителен, но при него всичко пламва едновременно - хора, покъщнина, всичко", обясняват пожарникари.

Когато огнеборците пристигнали на място пред очите им рухнал покривът на къщурката , в която живеело семейството.

"Беше към 22,10 ч., чух силни крясъци. Като дойдох видях жената да излиза горяща с едното дете. Успях да спася едно от децата в къщата. После исках да вляза отново, но вече не беше възможно. Всичко гореше", казва младеж на име Вълчо, съсед на загиналите.

И той, и други обитатели на циганската махала в Средец, където се разигра трагедията, разказват, че пожарната закъсняла, а когато дошла се оказало, че няма вода. Някои дори твърдят, че пожарникарите били цивилни и пийнали.

"Пожарната няма как да отиде без вода и това хиляди пъти съм го обяснявал. Истината е, че имаме технически проблем с единия автомобил и това е отразено в реално време - 1 час след завръщането на колите. Не се е отворил електро-пневматичен кран. Вторият автомобил тръгва по друг път, тъй като мястото е трудно достъпно. Този автомобил е по-тежък от първия и пристига 5-6 минути по-късно. Не е вярно, че 40 минути са се забавили нашите служители, както се твърди.

Всичко е отразено по елекронен път. Сгиналът е подаден в 22,15 ч, в 22,26 ч. служителите са били на място. Има записи, всичко е описано по часове. В момента тече разследване, затова повече не бих могъл да коментирам", каза комисар Васил Василев, началник на Областната противопожарна служба в Бургас.

Той отрича колегите му да са били пияни, а за дрехите на огнеборците обясни, че са втора употреба.

"Да, нямаме необходимото оборудване, колите са стари, но не бива да се коментира така безотговорно, че пожарната нямала вода и да се настройват хората срещу нас", смята комисар Василев.

Според експерти дори да е нямало проблем с първата пожарна хората в пламналата постройка не са имали никакъв шанс заради получения обемен взрив в загазованото помещение.

Огненият ад в Средец през нощта на 7 март отне живота на 34-годишния Ангел, жена му Анка на 38 г. и на две от децата им на 6 и 12 г.

Другите две деца на 8 и 11 г. в момента са в Клиниката по изгаряния във Варна. По-голямото е в тежко състояние, с 85 % изгаряния.

Вълчо, който успял да спаси едно от децата в пламналата постройка в Средец, видял как Анка излиза цялата в пламъци.
Вълчо, който успял да спаси едно от децата в пламналата постройка в Средец, видял как Анка излиза цялата в пламъци.