Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът търси различни варианти, за да вкара в употреба площадката и оборудването за атомната централа, в които са инвестирани милиарди.  СНИМКИ:ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ
Премиерът търси различни варианти, за да вкара в употреба площадката и оборудването за атомната централа, в които са инвестирани милиарди. СНИМКИ:ДИМИТЪР КЬОСЕМАРЛИЕВ

Консорциуми от Китай, Турция и Русия в схватка кой да сложи ръка на апетитния проект

Кабинетът обмисля няколко варианта за рестарт на АЕЦ "Белене", балансирайки между интересите на различните лобита, научи "168 часа".

Първият бе огласен от Бойко Борисов, след като той се опита да включи страните от Западните Балкани в атомния проект и по този начин да осигури европейско финансиране.

Засега има положителен отговор от Македония, макар че нейното енергийно потребление е повече от скромно.

Сърбия, Босна и Херцеговина все още нямат позиция, вероятно защото самите те

имат големи излишъци от ток, който изнасят.

От друга страна там руското лоби е доста силно, така че по тази линия Борисов има всички основания да очаква позитивен отклик.

Ситуацията засега не е ясна и поради факта, че има вариант страните от Западните Балкани да формират съвместно предприятие.

"По силата на договора за “Евратом” то може да е само между страни членки на общността - коментира пред "168 часа" експертът Георги Касчиев. - Ако участват други, е необходимо не само съгласието на Еврокомисията, но и единодушното съгласие на всички страни от Съвета на Европа." Според него това ще е доста проблемно, тъй като има изявени антиядрени държави, които с удоволствие ще блокират българската идея.

При този вариант кабинетът ще се сблъска и със солидна бумащина. Първо ЕК трябва да утвърди цялата документация по съвместното предприятие, графиците за финансиране, а след това да започне лобирането по

убеждаването на всяка страна членка

Според Касчиев ще е проблематично и финансирането, тъй като в ЕС могат да се подпомагат само страни-членки.

"Няма клаузи това да се прави за държави извън общността", смята Касчиев.

Разбира се, на политическо ниво

тази пречка може да се преодолее,

особено ако се цели Западните Балкани по-бързо да се интегрират в ЕС.

Според експерти има различни варианти за финансиране по линия на европейските банки и “Евратом”.

"Принципът е мотивирано да докажеш, че кандидатстваш единствено за сумата, която не ти достига", обясни Касчиев.

Подобен

опит е правен

при правителството на Сергей Станишев, когато се е обсъждал вариантът от Европейската инвестиционна банка да се търсят 300 млн. евро и още толкова от "Евратом".

Тогава кабинетът на тройната коалция се отказа да кандидатства, защото 600 млн. евро се оказаха нищо на фона на необходимите между 4 и 10 млрд. евро за изграждане на централата. Изход от тази ситуация е България

да се обърне директно към европейските банки

и Световната банка и да прескочи тромавите процедури в ЕК.

Вторият вариант, лансиран от близки до кабинета, е проектът тотално да се преработи, за да стане приемлив за Европа и САЩ. В него да се вкарат френски, немски и американски компании, най-вече за да се осигури солидно световно лоби.

Недостатъкът на този сценарий е, че ще отнеме доста време, защото означава почти нов проект - с нови защити, блокировки и т.н.

Третият вариант отдавна е на дневен ред. Голям китайски консорциум периодично се интересува от АЕЦ "Белене" и как може да участва с финансиране. Кабинетът обаче не бърза да даде окончателен отговор, вероятно защото евентуалният джойнтвенчър трябва отново да бъде одобрен от ЕС, а не е много сигурно дали това ще стане. 

Каква е идеята на турския консорциум и защо кабинетът не я приема, четете в хартиеното издание.