Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задава ли се нова Студена война - това е въпросът, който си задават мнозина след "дрънкането на оръжие" от официална Москва.

И макар мнозина да успокояват, че се касае за предизборна тактика, погледнато чисто икономически сякаш има място за подобни притеснения.

Проектобюджетът на САЩ за финансовата 2018 г. не спомага за облекчаване на напрежението. От документи, публикувани на страницата на Белия дом, става ясно, че американският президент Доналд Тръмп е поискал военни разходи за близо 700 милиарда долара (692 млрд.), което е повече от 14 пъти повече от разходите на Русия в тази област. В същото време 24 милиарда от тази сума трябва да отидат за модернизация на ядрените сили, а още шест - за противоракетната отбрана.

Освен това

американската армия ще разшири редиците си

за първи път от 7 години, а бюджетът също така предвижда най-голямото от осем години насам увеличение на заплатите на военнослужещите.

За сравнение военният бюджет на Руската федерация за 2018 г., въпреки новите амбициозни проекти, е в размер на 2,8 трлн. рубли или около 47,748 млрд. долара.