Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варненски апелативен съд СНИМКА: Google Maps
Варненски апелативен съд СНИМКА: Google Maps

36-годишният Венцислав Апостолов, обвинен в убийството на приятеля си Явор, остава в ареста. Това реши като последна инстанция състав на Варненския апелативен съд.

Тялото на 34-годишния Явор бе открито пред вх. 5 на бл. 404 във варненския квартал "Владиславово" на 14-и февруари тази година. Сигнал е подаден от гражданин, който видял безпомощния мъж да лежи сред локва кръв. Въпреки усилията на парамедиците, Явор починал в линейката на път за болницата. Няколко дни по-късно като обвиняем за убийството е привлечен Апостолов - приятел на убития мъж от детството. Срещу него е повдигнато обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин.

"Умишленото убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин е престъпление, което се наказва от закона с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Обоснованото подозрение, че Апостолов е съпричастен към убийството се основава на събраните в първите дни на разследването гласни, писмени доказателства и експертизи. Въззивният съд прие от прокуратурата протоколи от нови гласни свидетелства на лица, разпитани пред съдия, някои от които свидетели на действията на обвиняемия спрямо убития Явор. В приетите от съда доказателства се съдържат и данни, че има опасност ако е с по-лека мярка за неотклонение Венцислав да се опита да окаже въздействие върху свидетели на разследването и така за извърши престъпление", пише в решението на магистратите.

Според патолозите убийството е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Младият мъж е бил пребит жестоко, потрошени са му почти всички ребра, които са пробили вътрешни органи. Телесните повреди са нанесени с ръце и крака, не е използвано оръжие. Съдебните медици твърдят, че преитият мъж се е мъчил часове наред преди да почине.

За Явор се знае, че е човек с психични отклонения и наркотична зависимост. Водил е скитнически начин на живот, но от два месеца живеел в дома на приятеля си, дори бил адресно регистриран там. Знае се, че той е бил настаняван за принудително лечение няколко пъти, след като отключил шизофрения.