Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За да спре източването и да сме по-здрави са необходими кадрови промени на всички нива

Ще се промени ли нещо в абсурдното ни здравеопазване с оставката на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев? Едва ли. Докторът е от 7 месеца на този пост и очевидно няма никакъв опит като политик. По всичко личи, че не е имало кой да му каже да включи в бюджета дължимите 207 млн. към чужди каси, както и че трябва да спазва елементарна субординация, а не да се оплаква направо на парламента.

Действително дразнеща поредица от фалове, но в здравеопазването има къде-къде по-крещящи и животозастрашаващи грешки, с които отдавна сме свикнали.

Една от най-неприятните е, че българите сме европейците, принудени да даваме най-много пари от джоба си за здраве - близо 47%, и въпреки това сме на дъното по здравеопазване и влошени здравни показатели, сочат данни на Световната банка. Забележете, 47-те процента от джоба си ги даваме извън определения бюджет, който за тази година е 4,8 млрд. лв. Това са 500 млн. лв. повече от миналогодишния. Според стандартите на Световната здравна организация нормалните харчове от джоба трябва да са в порядъка на 15-20%.

Причината тези разходи у нас да са три пъти по-високи е, че при джипитата обикновено е като на митинг. За да не ви уволнят, отивате в частна клиника, където плащате за лечение, което ви се полага безплатно, защото вече сте си платили здравните вноски.

Но парите ви трябва да отидат за някоя космическа заплата на лекар в частна клиника и за оцеляването на държавните болници. За да максимизират дохода, започват измамите с пътеките, диагнозите, а някои по-брутални медици направо назначават операции, които изобщо не са необходими.

Проблемът е, че "атрактивният бизнес модел" и безконтролното източване на касата привличат все повече кандидати в сектора, което означава, че данъкоплатците ще трябва да плащаме все повече и повече, за да им подсигурим високия стандарт. Без това по никакъв начин да подобрява здравето ни.

Иначе как да си обясним аномалията, че през 80-те години с девет пъти по-малък бюджет България е имала едно от най-добрите здравеопазвания в света? Сега с 4,8 млрд. лв. бюджет и още 2,4 млрд. лв. отгоре, които даваме от джоба си, сме на дъното на ЕС по влошени здравни показатели, по смъртност при определени диагнози и ниска продължителност на живота. Затова с оставката на Плочев нищо няма да се промени. За да се разбие този абсурден модел, са необходими още много оставки и воля за истински реформи.