Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Труповете на 50-годишния Анжело Димов и 47-годишната Незабравка Пеева са открити от полицията в ЮАР, след като часове наред никой не взел 6-годишната им дъщеря от забавачката. Двамата бяха намерени на 12 февруари с огнестрелни рани в главите в къщата им в Кейптаун.

Вероятно двойката ще бъде погребана в България. Близките им са изявили желание телата им да бъдат транспортирани до родната им страна, но засега все още се уточнява сумата за превоза. Това, което тревожи всички, е кой ще поеме грижите за 6-годишната им дъщеря Йоана. Няколко приятелки на Незабравка от България вече са изявили желание да вземат детето при тях и да го отгледат.

"За съжаление то почти не знае български - разказва пред "168 часа" Веселинка Трифонова, приятелка на убитата жена от дълги години. - Идвало е само веднъж заедно с майка си Неси, както я наричаме приятелите й в България. Беше през 2014 г., и то за кратко време. Това е и последният път, в който тя си дойде. Доколкото знам, родителите й са тук, в България, но има също и сестра, която живее в чужбина. Възможно е и някой от тях да се грижи за детето. Никой не знае все още."

По думите й Незабравка Пеева избягвала да говори за мъжа си Анжело. Пред приятели тя по никакъв начин не е споменавала името му, нито е казвала с какво се занимава. Това потвърдиха пред "168 часа" и други нейни близки.

"Дори не знаем дали има брак с него, или просто са живеели заедно. Той често пътуваше извън ЮАР, но тя не ходеше с него, стоеше си винаги в Кейптаун", споделиха още те.

Думите им се потвърждават и от профила на убитата в социалните мрежи. На всички снимки, които жената е качвала, е заедно с дъщеря си или сама. Анжело не присъства на нито един фотос, нито пък е отбелязван като нейна компания по местата, на които е била. Неведнъж тя споменавала, че

изкарва

достатъчно пари,

с които да издържа себе си и детето.

"Винаги казваше, че е независима, и в действителност беше така - споделя още Веселинка. - Бизнесът, който беше развила с правенето на торти и сладкиши за рождени дни и партита, вървеше много успешно. Тя самата споделяше, че всеки ден има поръчки дори от големи имена в областта, в която живееше. Беше създала много добри връзки. Ако тук, да кажем, тази професия не се приема като толкова важна, там тя е на почит. Хората просто й казваха каква ще бъде темата им за празненството и тя вече беше измислила как ще изглежда тортата."

Веселинка познава Незабравка още от далечената 1996 г., когато двете делели обща стая в хотел в Бургас, където работели като стюардеси. Въпреки че това се е случило само за няколко месеца, те

запазили

приятелството

помежду си

"Били сме на 26-27 години - спомня си жената. - Тя беше много общителна. Разказваше ми, че след като е завършила средното си образование, е продължила да учи висшето си в УНСС. Каза ми още, че преди да започне работа в Adria Airways Airlines" е работила в още две авиокомпании." Според нея Незабравка била много артистична.

"Няма да забравя как вземаше най-обикновените си обувки и започваше да ги лепи с пера и различни орнаменти, за да ги направи по-интересни и различни - казва Веселинка. - Когато пътувахме до Дубай, тя винаги си пазаруваше много неща. Най-често купуваше козметика, защото обичаше да се гримира. Беше много красива."

Веселинка добре помни и каква е била мечтата на Неси.

"Ние пътувахме много и в различни държави - разказва жената. - Летяхме до Германия, Франция, арабските емирства и много други места. Тя винаги ми казваше, че иска един ден да живее и работи в чужбина. Обичаше си работата, беше й нещо като хоби. Така един ден, след като вече

беше натрупала

стаж като стюардеса

близо седем-осем години, реши да напусне и да замине. Каза, че отива в САЩ, но след известно време изгубихме връзка. Преди няколко години се открихме във фейсбук. Пишехме си често и тя ми разказваше как се е променил животът й."

Оказва се, че след като пристигнала в Южна Африка, Незабравка започнала да работи в ресторант. Там тя се запознала и с Анжело, който според властите в града извършвал измами с кредитни карти. Двамата си наели къща в южното предградие Бергвилет. В имота имало и втора постройка, в която живеел 27-годишният син на Анжело. За момчето се знае, че преди година преживяло катастрофа и било в кома, а след като излязло от нея, си дошло в България, за да се възстанови. Наскоро пак се върнало при тях в Кейптаун. Преди точно шест години Незабравка разбира, че е бременна с момиченце.

"Тя беше толкова щастлива от това - споделя приятелката й. - Роди Йоана на 41 години, но това нямаше значение. След като малката се появи на бял свят, тя реши да си остане вкъщи и оттам да работи. Беше се отдала на детето и прекарваше с него всяка минута. След като то малко порасна, тя си създаде собствена фирма, като в нея работеше сама, нямаше други работници. Така започна да прави торти и сладкиши за различни поводи по поръчка. Дори сама ги доставяше по домовете на клиентите си."

Веселинка дори си спомня, че веднъж, когато са си писали, Незабравка й разказала, че си е взела специална нова печка в сладкарницата.

Във фейсбук профила си през 2015 г. жената е написала кратко представяне на професионалния си път:

"Аз съм Неси от Кейптаун, Южна Африка. Започнах с украсяване на торти преди 2 години и трябва да призная, че все още предпочитам частта, в която ги украсявам, а не толкова печенето им. Да имаш артфон, помага много и се наслаждавам на факта, че мога да рисувам, да извая, режа и използвам различни други техники в един и същ проект. Обичам да експериментирам, макар че все още имам много да уча и опитвам различни неща. Обичам всяка стъпка от това пътуване. Това е моето хоби. Изкуството е магия."

Последната кореспондеция между Веселинка и Незабравка е била преди месец. Тогава се заговорили за дъщерята на Пеева и самата тя споделила, че вижда колко бързо минава времето и как

детето й

пораснало много бързо

Близките на убитата жена се колебаят между няколко възможни причини за случилото се убийство.

"Трябва да се има предвид, че престъпността в тази държава е много висока - обясняват нейните познати. - Там постоянно се случват грабежи. Не е изключено да е точно това. Просто са ги застреляли, влезли са в дома да видят какво има, взели са телефоните и компютрите им и са си тръгнали съвсем спокойно."

Друга близка приятелка на жената сподели пред "168 часа", че тя самата е ставала жертва на кражба от дома й.

"На мен освен лаптопа и телефона ми взеха и близо 2000 евро, които бях прибрала в един от шкафовете си", разказа жената, пожелала анонимност.

Те не изключват и причината за случилото се да е у съпруга й Анжело, който бил подсъдим по дело за измама с кредитни карти. В момента разследващите там проверяват и негов бизнес партньор, в чийто дом в град Токай преди няколко месеца бил извършен въоръжен грабеж. След него съдружникът на Анжело бил издигнал голяма стена около имота си и сложил бронирани стъкла на прозорците. Тепърва ще става ясно дали има връзка между случилото се тогава и убийството на българите.

"168 часа" се опита да открие близки на мъжа, но без успех.

"Няма какво да говорим за него - казаха познатите му. - Дали се е занимавал с нелегална дейност, ще кажат органите на реда. Оставете ни на мира."

Телата на двамата бяха открити, след като никой от тях не отишъл да вземе 6-годишната им дъщеря от занималня. Всеки ден Незабравка или Анжело прибирали малката Йоана, а тя самата чакала пред сградата заедно с другите деца. На 12 февруари обаче детето се притеснило, след като се наложило да чака повече от обикновено. Споделило с учителките си, които също направили опит да се свържат с родителите й.

Последвало обаждане към местни полицаи, които отивайки на адреса на семейството, се натъкнали на ужасяващата гледка. Освен застреляните с по един куршум в главата мъж и жена било убито и тяхното куче.

Какво разказали съседите на семейството пред разследващите четете в печатното издание на "168 часа".