Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд отказа условно предсрочно освобождаване на Дончо Пехливанов, който излежава присъда за убийството на брат си през 2011 г. в карнобатското село Аспарухово.

Престъплението е извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост - той е бил прободен 12 пъти с нож в областта на гръдния кош и мишниците, удрян с дуло на пистолет по главата.

За умишленото убийство на брат си Пехливанов е осъден на 12 г. затвор, от които му остават още пет години и пет месеца.

На 25 януари т.г. окръжният съд уважи предложението на началника на бургаския затвор Пехливанов да бъде условно предсрочно освободен. Магистратите определиха на Пехливанов изпитателен срок от пет години и пет месеца през които осъденият да прави периодични срещи с пробационен служител.

Определението на първата инстанция обаче бе протестирано от Окръжна прокуратура. След като е разгледал делото в закрито заседание, Апелативният съд е отменил акта на окръжните магистрати.

В мотивите се посочва, че от доказателствата по делото не може да бъде изведена категорична констатация, че Пехливанов е коригирал своето поведение. Няма убедителни данни, че осъденият е осъзнал факторите, довели до криминалното поведение, за което е осъден.

Според съда демонстрираното и отразено в оценките на риска добро поведение не свидетелства за съзнателно поправяне, а цели привидно изпълнение на критериите за условно предсрочно освобождаване.

Определението на Бургаския апелативен съд е окончателно.