Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Величко Донков Кадър: Би Ти Ви
Величко Донков Кадър: Би Ти Ви

Възпитаник на дома за деца и младежи, лишени от родителски грижи, "Мария Терезия" в Стара Загора намери и върна на собственика й чанта с пари, лични документи и ценности в нея. 18-годишният Величко Донков Петков живее от 13 години в същия дом, в който живее и Мария Стоилова - достойната българка на "24 часа", която преди 2 години спаси живота на припаднал по време на работа тролейбусен шофьор.

Величко учи "двигатели с вътрешно горене" в 11 "Б" клас на Професионалната гимназия по механотехника и автотранспорт "Никола Вапцаров" в града на липите. Като пълнолетен ученик, той работи на 4-часов работен ден от 17 часа в голяма търговска верига, където отговаря за количките, с които пазаруват клиентите.

Точно в една от тези колички, оставена току-що от клиент, момчето открива черна мъжка кожена чанта, явно забравена там след шопинга. Случило се на 14 февруари, Дена на влюбените и Трифон Зарезан. Без да се колебае, Величко веднага предава чантата на охраната на магазина, без дори от любопитство да я отвори, за да види какво има в нея. След което се върнал на работното си място.

По документите в чантата охранителите се свързали със собственика, който до този момент дори не бил разбрал за загубата си. Той се оказал собственик на хотелски комплекс в село край Стара Загора, който пазарувал за клиентите си вечерта и бързал да се прибере. Мислел, че чантата, в която имало и голяма сума пари, която той не желае да конкретизира, е на задната седалка в джипа му...

Когато след 15 минути се върнал и получил обратно нещата си, той първо уточнил, че всичко в чантата е непокътнато. След това пожелал да се види с човека, който намерил и предал документите и парите му. В знак на благодарност бизнесменът дарил Величко с 50 лева и го поканил, ако желае, да поработи през лятото при него.

Ден по-късно момчета дори не беше казало на никой в гимназията си какво е направило, за потпъктата му съучениците и преподавателите му научиха от медиите. С дарените пари Величко веднага си купил дрехи, а мечтата му е един ден да стане полицай.

От община Стара Загора днес съобщиха, че кметът на града Живко Тодоров ще се срещне с честния младеж в понеделник, който е поканен на гости в общината.