Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди няколко години страстите в Стара Загора се разгоряха, защото Главното мюфтийство поиска от съда собствеността на Ески джамия, превърната днес в Музей на религиите.
Преди няколко години страстите в Стара Загора се разгоряха, защото Главното мюфтийство поиска от съда собствеността на Ески джамия, превърната днес в Музей на религиите.

Новината, че в Стара Загора ще се строи джамия, и то тайно от гражданството, е фалшива. Това обяви днес кметът на града Живко Тодоров на извънредна пресконференция. Повод за думите му стана питане от общинския съветник на ВМРО Антон Андонов защо в града се изгражда джамия и на какво основание е издадена виза за строежа. "Никой досега не е искал от общината да строи джамия, подобен въпрос не е поставян дори при срещите ни с малцинствата. Карат ни да се оправдаваме за нещо, което не съществува", бе категоричен Тодоров.

Единствено Мюсюлманското вероизповедание, като собственик на 2 частни парцела в жилищно-устройствената част на Стара Загора, било пожелало да строи 2 жилищни сгради, но проектите за тях са били върнати. Това съобщи главният архитект на града Виктория Грозева. Неосъществените поне засега сгради трябвало да бъдат по на 5 етажа, с помещения за стопанска дейност - магазини и ателиета, с офиси и фитнес зала и зала за събрания. Въпрос за молитвен дом не бил поставян.

Темата за Стара Загора е чувствителна и заради историята на града, опожарен през Руско-турската освободителна война. Грижданското общество се надигна преди няколко години, когато Главното мюфтийство поиска неуспешно от съда собствеността върху някогашната Ески джамия, превърната днес в Музей на религиите.

"Явно предизборната борба за предстоящите местни избори вече е започнала, но нека да има хигиена на общуването между партиите", призова кметът Живко Тодоров.