Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обмислял колосален иск срещу държавата от 100 млн. лв. в Страсбург

Въпреки че бе освободен от затвора преди дни, Вальо Топлото продължава да се бори за наследството от 2,4 млн. лв., останало от майка му, която почина на 86 години, научи “168 часа” от близки до него.

Валентин Димитров и известната баба Цеца бяха подсъдими заедно за пране на 12 млн. лв., неплащане на данъци и укриване на доходи.

Впоследствие Комисията "Кушлев" запорира сметките на възрастната жена и парите, за които се предполага, че са

натрупани по незаконен начин от завишените сметки

за парно на столичани.

Скандалният бивш шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров беше освободен от затвора на 9 февруари. Любителят на луксозен и разточителен живот за чужда сметка, известен с прякора си Вальо Топлото, е изтърпял 3-годишната си присъда за безстопанственост. Тя му беше издадена за това, че е разпилял имущество на "Топлофикация" за над 325 000 лв. с екзотични харчове - за джет, джакузи, скъпи сирена, алкохол, аксесоари, лекарства и др. Всъщност Топлото е освободен с поне 10 месеца предсрочно, защото според решението на съда трябваше да лежи до края на годината. Излиза по-рано, защото е работил зад решетките.

Димитров влезе в затвора през ноември 2015 г., а през юли 2017 г. молбата му за предсрочно освобождаване

бе отхвърлена.

Сега правораздавателните органи са преценили, че зад решетките Топлото се е превъзпитал до степен, в която няма да е опасен за обществото.

Срещу него обаче все още има две дела - за данъчни престъпления и за длъжностно присвояване. Първото е за пране на около 12 млн. лв. и укриване на данъци, а другото - за близо 6 млн. лв. от "Топлофикация".

По делото за безстопанственост той се защитаваше сам и подчерта, че в затвора работи и участва във всички спортни и културни занимания. Оказва се, че за година и седем месеца зад решетките Валентин Димитров е спечелил 3 награди, сред тях и за най-добра великденска картичка.

Последното дело за валутни престъпления се точи цели 10 г. и в крайна сметка той беше оправдан по него. Според обвинението в периода от 20 октомври 1999 г. до 25 юни 2003 г. в Австрия, Димитров е извършвал финансови сделки в нарушение на валутното ни законодателство, като предоставените от него кредити и извършените сделки с ценни книжа са за общо близо 6 млн. лева.

Освен това между 2004-2006 г. отново нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма “Про Марк” ЕООД не декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 млн. лв. През 2015 г. обаче текстът на чл. 251 от НК беше променен и деянията му бяха декриминализирани.

Неочакваният късмет го споходи, въпреки че Валентин Димитров

в момента нямал пари дори за адвокат, както твърдят негови близки.

Сега Вальо Топлото бил доста изтормозен от престоя си в затвора и не желае да го безпокоят. В това се убеди лично репортер на "168 часа", който го потърси по телефона. "Да, аз съм, кой ме търси?" - видимо измъчен и с плах гласец се поинтересува бившият властелин на столичната топлофикация. Когато разбра, че го търсят от медия, той побърза да затвори телефона. Валентин Димитров не отговори и на въпроса с какво ще се занимава от тук нататък.

Негов близък, пожелал анонимност, също споделя, че престоят в затвора се е отразил крайно неблагоприятно върху Валентин Димитров:

"Много е измъчен, обади ми се чак днес (Бел. ред. - 13 февруари, а е освободен на 9 февруари) и ме помоли никой да не го безпокои. Ако се съди по гласа му, наистина е много изтормозен."

Охраната на поправителното общежитие в Казичане, където бившият директор излежаваше присъдата си, разказа, че Димитров като затворник бил образец за добро поведение.

Затова и много често -

през седмица-две,

го пускали в домашен отпуск

Според пазача обаче той се подготвял да съди държавата за причинени морални и материални щети за космическата сума от 100 млн. лева.

Засега тази информация не се потвърждава и проверка на "168 часа" в регистрите на съда показва, че няма заведени такива дела.

Разбира се, това не изключва възможността в бъдеще Димитров да потърси подобно обезщетение.

Топлото изрично се бил разбрал със затворническите власти точният час на освобождаването му да не бъде огласяван предварително, твърдят още от охраната. На 9 февруари точно в 11,39 ч. Валентин Димитров, излезе в група с други затворници, един от които дори напсува журналистите.

Видимо отслабнал, Топлото носеше прокъсан жълт сак, а на главата бе с любимата си шапчица с козирка. На портала дошъл само синът му със стар автомобил "Рено Клио", прибрал го и набързо го откарал към едно от жилищата му - на бул. "Прага" в София.

Скандалът в "Топлофикация София" се разрази през 2006 г. Банкова сметка на Димитров беше засечена от австрийските специални служби, които подадоха сигнал на българските си колеги и така кълбото започна да се разплита. През април същата година директорът на дружеството Валентин Димитров беше отстранен от поста му, а няколко месеца по-късно беше арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци.

Далаверите са разкрити в Столична община по времето на тогавашния кмет Бойко Борисов, с което

започват изобличенията

за измами

в няколко общински дружества, начело с "Топлофикация", "Трамкар" и "Озеленяване".

След дълги години съдебни дела Димитров получи тригодишна присъда за безстопанственост, злоупотреба със служебно положение и нарушение на Закона за обществените поръчки. През февруари 2015 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата, считайки, че тя дори трябва да е по-голяма, но не я завиши заради дългия период от извършването на престъплението като компенсация към подсъдимия, през което той е търпял ограничения на гражданските си права.

Доколкото част от делата срещу Вальо Топлото не са приключили, може би е редно да бъде запитана прокуратурата защо не извърши щателно разследване, тъй като в следствените материали има приложена експертно полицейска справка от 50 страници, в която се доказва, че за времето от 2002 до 2007 г.

сметките на софиянци са надписани с около

2 млрд. лева

Вместо за тези крупни далавери обаче Димитров бе съден за покупката на джакузи, за хайвер, шампанско и шпеков салам.

Освен това в доказателствения аналитичен материал има данни, че от “Топлофикация-София”, докато Димитров е бил директор, са продавали три пъти повече топлоенергия, отколкото са произвели.

Материалът е официален и е на българската икономическа полиция. Така че вместо той да обмисля съдебен иск срещу държавата,

държавата трябва

да си довърши останалите две дела, призовават експерти.

В същото време никой не може да компенсира неприятностите, които хиляди столичани имаха заради преследванията на частни съдебни изпълнители заради завишени сметки. Истината е, че поне досега държавата, в лицето на прокуратурата, не си свърши работата.