Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кумицата обвини кумата в подмолен шпионаж

Сблъсъците между Нешка Робева и Илиана Раева избухват всеки път, щом ученичката посегне към трона на федерацията

Калните борби между Нешка Робева и Илиана Раева започват всеки път, когато бившето златно момиче се устреми към трона на федерацията.

Поводът за сегашния скандал бе назначението на Нешка Робева за старши треньор на националния ансамбъл на Германия. По същото време Илиана Раева се оплака, че е

имало шпиони на чужд отбор на контролното състезание

на новия български ансамбъл. Тя публично намекна, че се опитват да им откраднат оригиналните композиции, като заснемат хореографията.

В нито един момент Илиана не спомена името на бившата си учителка, но за всички стана ясно, че визира нея.

Въпреки това Нешка се разпозна в намеците й и заяви, че една от моите състезателки така и не дорасна освен в собствените си очи и глупост.

Тезата на Робева бе, че германският отбор е доста далеч от нивото на българския и всякакви конспирации на тази тема са абсурдни.

"Обадиха ми се и ми казаха, че въпреки моята молба, наша "специалистка" е снимала с телефона си композициите ни през цялото време - изригна Илиана Раева. - Тя е от тези, които едва ли ги е снимала, за да им се любува вечер преди сън. Познавам я добре

и знам, че е изпълнявала поръчка

Със сигурност композициите са необходими на някой в чужбина, който ще трябва да показва сила и мощ като треньор, а се страхува, че ще се справи. Такива в чужбина, колкото искаш. Или са необходими на някой, чиято цел ще е да вмени погрешни представи във феновете... има достатъчно време "творецът треньор" да си пооправи съчетанията".

С тези думи Раева хвърли копието срещу бившата си треньорка, а Робева от своя страна не закъсня с отговора:

"Е, след като аз се отказах от скандалите, те ме намериха само и само за да се изфукам, че притежавам всички качества на най-високо развития интелект. Простете, не исках да се хваля, но някои хора се постараха вместо мен... Що се отнася до това, че съм поела работата с немския национален отбор, няма място нито за драми, нито за страхове... И като последно. Когато бях ученичка, разделяха хората, които правеха танци, на стъпкари и на хореографи. Същото е в гимнастиката. Под слънцето нищо ново. Или всичко ново е добре забравено старо. Един, два или пет-десет елемента не могат да направят нито една композиция. Затова е хубаво някои параноици да погледнат, да послушат, пък и да попрочетат нещо повече от предговора на една книжка."

"168 часа" опита да се свърже и с двете, но Робева не вдигаше телефона си, а Раева го беше изключила.

Интересното в случая е, че преди много години те двете определено са били доста близки. Малцина знаят, че всъщност

Робева е кума на Раева

Къде точно и защо са се пречупили нещата между тях, никой не знае.

Не е тайна обаче, че калните борби между Илиана Раева и Нешка Робева започват още от времето на състезателната кариера на Раева, когато Нешка Робева е била треньор на националния отбор.

Така се стига до 2008 г., когато Раева заявява, че с Нешка не са приятелки, но не е и истина, че не могат да се понасят.

Две години по-късно между двете избухва нов драматичен сблъсък. Поводът бе, че треньорката Лили Игнатова и гимнастичките от разширения състав на националния отбор напуснаха "Левски" и от "Герена" отидоха да тренират в зала "Раковски".

Тогава Робева бе категорична, че не е възмутена, а погнусена. На свой ред Раева й отговори:

"Нешке, аз ли трябва да бъда погнусена, че лъжата ти е начин на живот?"

2 години по-късно Раева и Робева се срещнаха публично и създадоха впечатление, че вече са в добри отношения.

Тогава Раева беше заявила, че скандалите й с Нешка Робева никога не са били на лична основа, а на професионална.

След привидното сдобряване настъпи затишие, което бе взривено през ноември 2016 г. Тогава Раева бе преизбрана за председател на българската федерация по художествена гимнастика с пълно мнозинство. Легендарната Нешка Робева остана извън управителния съвет на централата, въпреки че изрично бе помолила да бъде избрана, дори и само да бъде контра на Раева в управлението.

Вбесена от отстраняването си, Робева буквално изригна срещу Раева: "Тръгва се от едно желание - аз и след мен един потоп. Значи художествената гимнастика започва от Илиана Раева. Добре, така да бъде. Дай Боже обаче да не приключи с нея. Не знам какво мисли тази жена, но ще дойде време, в което ще я посочат и ще кажат - царят е гол. Бабата на Куини е гола (така Илиана на галено нарича внучка си, съкратено от кралица - бел. ред)."

Намесата на малката

беше гаранция за

жесток ответен удар,

който не закъсня:

"Нешка не е спряла да ме атакува и го прави, когато имаме успехи. Трудно понесе медала от олимпийските игри, трудно понесе уникалния бенефис на световно ниво, докоснал сърцата на хората, най-трудно понесе това как бях избрана с пълно единодушие на общото събрание."

Свадата съвсем естествено

се преля в следващата кървава война

Поводът бе книгата на златното момиче Бианка Панова "В името на голямата цел". В нея тя открито обвинява Нешка Робева, че е разбила психиката й и я е тормозила неистово. За пръв път в книгата си тя разкри конкретни ужасяващи сцени от работата си с "желязната лейди".

Бианка Панова дори обвини Робева, че постоянно тъпчала момичетата с хормонални хапчета за закуска. А прекомерната им употреба довела до придобиването на мъжки черти на лицето на Бианка и грубовати форми на тялото й.

В лагера на Илиана тържествуваха, а Нешка Робева отговори повече от лаконично: "Не вярвам, че Бианка Панова може да е написала книга. Нито тя, нито който и да било друг ще седне да пише. Не знам и доколко могат. Не съм чела такава книга и не мога да я коментирам."

Всъщност световната шампионка по художествена гимнастика не е единствената потърпевша от нечовешките изисквания по време на тренировка, налагани от Робева спрямо златните момичета на България.

Почти всички състезателки по един или друг начин

са си изпатили от желязната й ръка

и желанието да

налага дисциплина

След години на мълчание момичетата проговориха.

"Хорото" бе поведено от покъртителните изповеди на Лили Игнатова и Илиана Раева, която издаде, че не те са създадени от треньор номер едно в гимнастиката, а обратното - Робева дължи името си на тях.

Повечето гимнастички, с които "168 часа" разговаря, отказаха да коментират войната между двете прими с аргумента, че ако се включат към някой от лагерите, могат да останат без работа.