Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще дойде ли най-сетне бленуваният край? Не. Не ни интересува с колко деца ще се сдобият Крисчън Грей и Анастейжа Стийл. Вълнува ни дали големият екран ще бъде избавен от присъствието на еротичната поредица на Е. Л. Джеймс "Петдесет нюанса сиво" - пагубна за киното като изкуство.

Действително никак не са малко "поробените" от историята, определена от редица критици като "порно за мамчета". И всички тези лишени от по-софистициран вкус читатели очакват с откровено нетърпение да станат зрители на финала на секс приказката в третия филм "Петдесет нюанса освободени" (Fifty Shades Freed).

В същото време на нас, останалите, ни остава да се надяваме, че некадърното садомазо издевателство наистина ще приключи с тази лента. За съжаление това упование е силно разклатено от

съществуването

на четвъртата

книга "Грей",

която представя любовната история от гледната точка на Крисчън. Напълно вероятно е да се създадат и други оригинални продължения, за да се генерират приходи. Все пак киното може да е изкуство, но е и индустрия за милиарди, а нюансите на Е. Л. Джеймс са просто стока, която се произвежда, за да бъде продадена и толкова.

С оптимизъм ни зарежда и фактът, че вторият филм "Петдесет нюанса по-тъмно" ($381,1 милиона) заработи по-малко приходи от първия "Петдесет нанса сиво" ($571,1 милиона) и е възможно настоящата лента

също да отбележи отстъпление

във финансово отношение.

Тогава и шансовете за четвърта продукция силно ще намалеят.

Режисьор на "Петдесет нюанса освободени" отново е Джеймс Фоли ("Къща от карти"), а сценарият е дело на Нaйл Ленърд, съпруг на авторката Е. Л. Джеймс.

Сюжетът съвсем очаквано не блести с дълбоки психологически търсения и многопластовост на образите. Всичко е просто и ясно, за да не затормозява и тласка към размисли, а за да отвлича към едно мечтание за живот, изпълнен с див секс, охолен живот, малко екшън и много клишета. Може да предположим липсата на изненади и разминавания в историята на големия екран с тази от страниците и да се позовем спокойно на резюмето на книгата.

Пред камерата героите на Дакота Джонсън и Джейми Дорнан ще си разменят брачните халки и Анастейжа Стийл най-сетне ще стане г-жа Грей.

След сватбата двойката се отдава на дълъг меден месец в Европа, а после се завръща в Сиатъл. Там двамата влюбени се изправят срещу предизвикателствата на семейния живот, призраците от миналото и редица заплахи за общото им бъдеще - всичко на фона на сластни моменти от интимния им живот, доминиран от господина с по-особени вкусове.

Срещу покорство и задоволяване на желанията на мъжа си в Червената стая, Ана успява да си извоюва малко свобода. Въпреки това положението все още не я устройва и тя обвинява Крисчън, че упражнява твърде безусловна власт над нея.

В същото време бившият шеф на Ана - Джак Хайд, изигран от Ерик Джонсън, е открит в безсъзнание в дома на семейство Грей. Откритите улики сочат, че е имал намерение да отвлече някогашната си служителка. Този негов опит обаче се оказва неуспешен и той е арестуван.

Съвсем други тревоги ангажират Ана, след като нейният баща Рей претърпява автомобилна катастрофа и е поставен в изкуствена кома, от която по-късно се събужда.

Докато го посещава в болницата, дъщеря му неочаквано

разбира,

че е бременна.

Щом съобщава щастливата новина на Крисчън, получава гневно обвинение от него, че е заченала умишлено. Бъдещият баща излиза и се връща на следващата сутрин пиян, за да обясни на половинката си как се опасява, че тя ще избере бебето пред него. От съобщение в телефона му Ана пък разбира, че той е бил с Елена Линкълн - приятелката на майка му, която го прелъстява едва 15-годишен и го посвещава

в тайнството на

секса без табута.

Отношенията им се обтягат до краен предел, а Крисчън заминава по работа в Портланд. Точно тогава с Ана се свързва отново Джак Хайд, който е отвлякъл Мия Грей (нейната зълва) и иска $5 000 000, за да я освободи.

Принудена да не казва на никого, Ана инсценира заболяване, за да се измъкне от бодигарда си. Снабдява се с оръжие и отива в банката, където нервността й я издава и буди съмнения у управителя, който предупреждава Крисчън. Той от своя страна пък решава, че жена му иска да го напусне. Тя потвърждава този негов погрешен извод, за да не застраши живота на Мия и да се изправи сама срещу похитителя.

След известна доза екшън Ана се събужда в болницата. Разбира се, всичко е наред и нейният съпруг е до нея. Скоро след това Грей разбира, че човекът, който е помогнал на Джак да излезе от затвора, е г-н Линкълн - бивш съпруг на Елена. И как мислите? Успява да го накаже, като изкупува компанията му.

Две години по-късно Ана и Крисчън имат син на име Теодор Рамон Грей, а майка му отново е бременна в шестия месец с дъщеря, която родителите планират да кръстят Фийби.

За този филм Джейми Доран изгелжда иска да блесне и с други свои дарби - той участва в създаването на саундтрака към филма задено с Рита Ора, Лиъм Пеин, Джеси Джей, Сиа, Майк Сноу и други. Актьорът представя кавър на популярната песен на Пол Маккартни от 1970 г. Maybe I'm Amazed.

Любопитното е дали и в този филм, подобно на първия, Дорнан и Дакота Джонсън отново са

споделяли труда си пред камерата

с дубльори.

И то не за кои да е сцени, а за някои от същинските сексуални моменти, които "пленяват" техните фенове. Оказва се, че в "Петдесет нюанса сиво" задните части на г-н Грей всъщност не принадлежат на Дорнан, а на канадеца Джеймс Грей, който ревностно пази в тайна това свое участие в продукцията. Защо ли? Джонсън, също е използвала дубльорка за голите сцените с пляскането. Нейното извинение е, че има татуировка, която не подхожда на невинния характер на Анастейжа.

В "Петдесет нюанса освободени" участват още Люк Граймс, Рита Ора, Дженифър Ел, Виктор Расук, Елоиз Мъмфорд, Калъм Кийт Рени, Макс Мартини, Робин Лий, Марша Гей Хардън и др.

Премиерата на лентата ще бъде на 9 февруари.