Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Димитров /вдясно/ влиза в съда с адвоката си Благой Потеров. Снимка:Елена Фотева
Димитър Димитров /вдясно/ влиза в съда с адвоката си Благой Потеров. Снимка:Елена Фотева

Бургаският апелативен съд /БАС/ потвърди присъдата на Димитър Димитров-Бабата, признат за виновен в убийството на Иван Попов, известен с прякора „Костов“.

Екзекуцията на наркобоса бе извършена на 15 ноември, 2015 г. в Поморие. Наказанието, което Димитров трябва да изтърпи, е 4 г . затвор при първоначален общ режим. Съдът е постановил 35-годишният помориец да заплати на пострадалото семейство сумата от 100 000 лв. обезщетение.

Делото пред Апелативния съд бе образувано след прокурорски протест срещу 4-годишната  присъда на Димитров. Съдебният акт бе атакуван и от  подсъдимия и от - майката на убития Иван Попов.

По време на заседанието в БАС бяха изгледани записи от охранителни камери в района пред артклуб  "Омара“"в Поморие, запечатали минутите преди и след престъплението. "Костов" бе застрелян от Димитров в страни от заведението.

Фаталният сблъсък е предшестван от промяна в отношенията между Попов и Димитров. Подсъдимият  е обвиняван от наркобоса, че е станал "шанаджия" -  уличен самостоятелен дилър на марихуана. Попов започнал постоянно да му звъни по телефона и да му напомня, че именно той е "шеф" на "Фирмата". Ден преди убийството Попов нападнал с гумен чук Димитров на публично място. Удрял го в областта на кръста, тъй като знаел, че Димитър е с присаден бъбрек и сериозен здравословен проблем.

В нощта на отмъщението Бабата изпразва цял пълнител в тялото на "Костов".

Съдът обаче посочва, че с действията си подсъдимият Димитров е извършил убийството при превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Доказателствата по делото и данните от видеонаблюдението, са насочили съдебния състав към извода, че изстрелите са произведени в условията на започнало спрямо Димитров от страна на пострадалия Попов и незавършено нападение с нож. Пръв от заведението  излязъл Попов, който приведен, бързо и на бегом се отправил към подсъдимия и неговите двама спътници с викове „Ще ви изкормя! Ще ви изколя!”, без да е предизвикан от техни думи или действия.

Апелативният съд се е съгласил с отчетените от първата инстанция смекчаващи вината обстоятелства за подсъдимия - чистото му съдебно минало, съдействието на подсъдимия за разкриване на обективната истина в досъдебната фаза на процеса както и тежкото му здравословно състояние, доказано с многобройната медицинска документация приложена по делото.

Обосновано и законосъобразно като отегчаващи вината обстоятелства са отчетени както факта, че към момента на престъплението Димитров е бил повлиян от употребените наркотици, така и многобройните и тежки наранявания причинени на пострадалия, предизвикани от произведените 6 на брой изстрела. Отчетено е и агресивното поведение и упоритата воля за саморазправа от страна на Иван Попов.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок от съобщаването му на страните пред ВКС.