Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Състав на Варненския апелативен съд остави в ареста Веселин Цанков, разследван за данъчни престъпления. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване. Основният довод на съда бе, че Цанков се е укривал от съдебно преследване повече от година и се е наложило да бъде обявен за общодържавно издирване.

Делото срещу бизнесмена е под наблюдението на окръжна прокуратура Силистра. Окръжния съд в града е определил първоначалната му мярка за неотклонение, която варненските магистрати потвърдиха. Според обвинението Цанков е привлечен като обвиняем по досъдебно производство затова, че от началото на декември 2012 година до април 2013 година в качеството си на представляващ търговско дружество и в съучастие като съизвършител с друго лице, по множество сделки е приспаднал неоснователно данъчен кредит и по този начин избегнал плащането на данъчни задължения в значителен размер. Според разследващите, общият престъпен резултат възлиза на 124 719 лева.

Въззивната апелативна инстанция намери, че при оценката на всички събрани в хода на разследването доказателства, ОС – Силистра правилно е обосновал наличието на предположение за авторството на деянието. Налице са писмени доказателства, експертизи, както и показания на свидетели, които потвърждават това заключение.

Варненският апелативен съд споделя и втория обоснован извод на първоинстанционния съд, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда, опасността обвиняемият да се укрие от наказателно преследване е реална. Основание за това се съдържат в данните за продължилото близо година издирване на Цанков, който не е бил открит на нито един от възможните адреси, а това е довело и до обявяването му за общодържавно издирване.