Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пъзел с кадри от клипа, спечелил "Грами"
Пъзел с кадри от клипа, спечелил "Грами"

Руският президент Владимир Путин и американският държавен глава Доналд Тръмп бяха иронизирани и подиграни от музикалния елит на 60-ата церемония по връчването на наградите "Грами".

Най-големите имена от световната сцена се събраха отново в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк за първи път от 15 години, през които празнуваха в Лос Анджелис. През 2018 г. обаче политиката и наболелите социални теми съвсем засенчиха и изместиха от фокуса основната причина за юбилейното събитие - музиката.

Сатиричната ода Putin,

Владимир Путин
Владимир Путин
посветена на руския президент, бе отличена със статуетка за най-добър аранжимент на композитора Ранди Нюман. Този ироничен химн е вдъхновен от снимките на Путин, разпространявани от Кремъл, и цели шеговито "да се преклони" пред мъжеството на държавния глава:

Той може да кара своя гигантски трактор

навсякъде в Транссибирската равнина.

Той може да захрани един ядрен реактор

с лявата страна на мозъка си.

И когато свали ризата си,

той подлудява дамите.

Когато свали ризата си,

ме кара да искам да съм дама.

По всичко личи, че авторите на видеото не са отдали нужното внимание на детайлите, когато са сглобявали компилацията от снимки. Кадърът, който трябва да онагледи Руското Черноморие, всъщност е от Несебър (1,25 мин.), забеляза "168 часа".

Несебър е заснет в клипа.
Несебър е заснет в клипа.

Хилари Клинтън
Хилари Клинтън

Ето че тази година и ние

успяхме да вземем участие

в спечелването

на “Грами“.

Финалът на песента на Нюман, който е носител на шест награди "Грами" и две статуетки "Оскар", е оформен като разговор между Путин и хор от руски момичета:

Не знам, Ленин не можа да го направи!

Не знам, Сталин не можа да го направи!

Те не можаха да го направят, защо мислите, че аз мога?

Вие ще отведете хората ни до обещаната земя!

О, вие сте прави!

Защото, проклет да съм, аз съм Мъжът Путин!

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Сред изненадите на вечерта пък бе включването на Хилари Клинтън

, след като водещият Джеймс Кордън обяви "номинациите за четене" и разясни: "Всички знаем, че нашият президент обича да получава награди".

В специален клип Клинтън наред с други популярни личности прочете подбрани откъси от скандалната книга за Белия дом като царство на Доналд Тръмп - "Огън и ярост" на Майкъл Улф.

Джон Леджънд и бременната му съпруга Криси Тейгън бяха сред зведите без бели рози - символ на съпричастност към кампанията Тime's up. В същото време двамата дариха 200 000 долара за движението в полза на гимнастичките от националния отбор на САЩ.
Джон Леджънд и бременната му съпруга Криси Тейгън бяха сред зведите без бели рози - символ на съпричастност към кампанията Тime's up. В същото време двамата дариха 200 000 долара за движението в полза на гимнастичките от националния отбор на САЩ.

Риана изпълни песента си Wild Thoughts с рокля с 275 000 кристала.
Риана изпълни песента си Wild Thoughts с рокля с 275 000 кристала.

Участието на бившия кандидат- президент бе разиграно като скеч с водещия:

Клинтън: Имаше дългогодишен страх, че може да бъде отровен. Това бе една от причините, поради които обичаше да яде в "Макдоналдс" - никой не знаеше, че отива, и храната бе безопасно направена предварително.

Кордън: Това е, имаме го. Това е.

Клинтън: Мислиш ли, че?

Кордън: О, да.

Клинтън: Грамито в чантата ли е?

Кордън: В чантата е.

Преди да се разиграе този сценарий, прозвуча изпълнение на U2 пред Статуята на свободата, а изявата на Клинтън скорострелно провокира негодуванието на представителя на САЩ в ООН Ники Хейли и Доналд Тръмп-младши.

Наследникът на държавния глава написа: Първият прочит на книгата #фалшивиновини на "Грами" изглежда като

страхотна утешителна награда

за загубата на президентството.

#НаградитеГрами.

Елтън Джон и Майли Сайръс
Елтън Джон и Майли Сайръс

В действителност се оказва, че този силен политически тон на бляскавото събитие е ударил рязко по рейтинга му.

Церемонията е била гледана от 19,8 милиона американци, докато миналата година пред телевизора е имало 26,1 милиона зрители. Това отчитат от компания "Нилсен". Според експертите отливът се дължи не само на острата намеса на политиката, но и поради триумфа на певеца Бруно Марс с цели шест статуетки и доминацията на рапъра Кендрик Ламар над Джей Зи.

Половинката на Бионсе имаше най-много номинации в цели осем категории,

но си тръгна като големия губещ

без нито един приз

и в знак на негодувание отказа да изпълни каквото и да било на сцената.

Ламар, смятан за един от най-иновативните рапъри на своето поколение, спечели пет награди от седем номинации, сред които за най-добър рап албум (DAMN), най-добра рап песен (HUMBLE) и най-добро рап изпълнение.

Джей Зи и Бионсе също така бяха сред звездите, които се разграничиха от общото решение да се носят бели рози в знак на солидарност към кампанията Тime's up и каузата #metoo. Подобно на тях и други топзвезди като Риана, Елтън Джон, Кейти Холмс, Ашанти и Джон Леджънд

предпочетоха

да забравят за

този аксесоар.

За момента музикалният свят все още не е залят от ежедневния дъжд от сексуални обвинения, който се изсипва в Холивуд. Жертви обаче не липсват и в този бранш. Певицата Кеша е един от гласовете на всички жени, които тръгнаха на война срещу сексуалния тормоз и неравноправието между половете. Тя води съдебна битка с бившия си продуцент и ментор Доктор Люк, когото обвини в системно сексуално посегателство, и направи затрогващо изпълнение на песента Praying по време на тържественото събитие.

Певицата Камила Кабело пък поиска защита от екстрадация за имигрантите, влезли в Съединените щати като деца, а Джанел Моне говори за правата на жените.

Кънтри артистите Ерик Чърч, Марън Морис и Брадърс Осбърн изпълниха наградената с “Грами” през 1993 г. класическа песен на Ерик Клептън "Сълзи в небето". С нея почетоха паметта на жертвите, загинали в масовата стрелба на концерт на Джейсън Олдийн в Лас Вегас миналата година, докато имената им се появяваха на екран зад изпълнителите.

Британският певец и автор на песни Ед Шийран, който не присъства, бе отличен в категориите за най-добър вокален поп албум за Divide и за най-добро самостоятелно поп изпълнение за Shape Of You.

С посмъртни призове “Грами” бяха удостоени актрисата Кари Фишър, певецът Ленард Коен и саундинженерът Том Койн.