Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гари Олдман - по-добрият Чърчил и без конкуренция за “Оскар”

"Всеки си има своя ден, но нечии дни са по-дълги" (Уинстън Чърчил).

Определено нечии дни са сякаш безконечни, успяват да прескачат през големи дистанции на времето и да бъдат още по-значими. Тази година големият екран сякаш падна под властта на величественото присъствие на знаменития британски политик Уинстън Чърчил. Та дали има дори час от живота на железния лидер - без значение, без отражение върху съдбата на човечеството?!

Две киноленти извикаха от историята и построиха за зрителите две различни и съществени фази от управлението на министър-председателя на Великобритания през най-смутни времена.

Едната от тях се открои значително с художествените си качества - "Най-мрачният час" (Darkest Hour) на режисьора Джо Райт е сред номинираните за "Оскар" за най-добър филм. Естествено, Гари Олдман е сред основните претенденти за статуетка с безупречното си превъплъщение в Уинстън Чърчил. Като абсолютен фаворит британският актьор определено трябва

кротко да очаква датата 4 март

да се превърне в неговия ден,

когато ще му бъде връчен "Оскар" за главна мъжка роля.

По наше мнение неговият приз е почти гарантиран на фона на конкурентите му в съответната категория - Тимъти Шоумен ("Призови ме с твоето име"), Даниел Дей-Луис (Phantom Thread), Дензъл Уошингтън ("Роман Джей. Израел"), Даниел Калуа (Get Out), но и изненади никога не липсват.

Във вечерта, когато взе и наградата "Златен глобус", Олдман демонстрира самочувствие, присъщо на неговия герой в лентата. Именно с негови думи актьорът започна речта си: "Имам обикновени вкусове - задоволявам се само с най-доброто".

Другата категория, в която се записа в съревнованието драматичната лента на Райт, е тази за най-добри костюми. И съвсем естествено, като се има предвид изключително

сложният грим от

над 60 елемента,

който преобразява физически до пълна идентичност Олдман с Чърчил. А оттам насетне огромният талант на актьора постига абсолютното внушение, че някак си железният лидер играе сам себе си.

Другият филм за британския държавник от тази година просто бе обречен да потъне в сянката на "Най-мрачният час" и това е "Чърчил" на режисьора Джонатан Теплицки с шотландския актьор Брайън Кокс в обувките на потомствения аристократ.

Историческата драма връща към няколкото важни дни точно преди десанта в Нормандия, който ще предопредели изхода от Втората световна война, и възрастния 70-годишен политик - скован от съмнения и страх да не остане в историята като екзекутор, опитващ се да спре операцията.

В "Най-мрачният час" Олдман пък се изправя пред камерата в навечерието на Втората световна война само няколко дни след като на плещите на героя му пада тежкото бреме да бъде правителствен водач на кралството. В онези четири седмици през 1940 г. лидерските му умения са подложени на изпитание, а съдбата на милиони е заложена на карта.

Неудържимата армия на Третия райх безпощадно настъпва, падането на Франция е неизбежно, войските на съюзниците са притиснати на плажовете на Дюнкерк, а Великобритания е изправена пред огромната опасност от инвазия на германците.

Чърчил трябва да вземе жизненоважно решение - дали да запази мирния договор с Хитлер, като плати омразна цена, за да спаси страната си, или да поеме огромен риск и да се бори с чест

за идеалите и свободата,

стъпквани в краката на нацистите.

Новоизбраният министър-председател е принуден да действа смело, но и разсъдливо в този най-мрачен час на колебания, страха на поданиците, скептицизма на краля си и противоборствата в собствената му партия.

Всеки момент на размисли, срещи, разговори, изпъстрени с култови цитати и афоризми на легендарния управник, го отвежда към утвърждаването на самия него като иконична фигура, съумяла да се прояви в това тревожно време.

Чърчил отлично осъзнава, че всеки негов ход ще пише историята на света, в която той предпочита да остане като герой, а не като злодей. Да увековечи името си като един от лидерите, които с достойнство са водили нациите си към светли дни.

Легендарният британец е доблестен, енергичен, лишен от излишна суетност политик, които не се страхува да греши. Не му липсва дори чар на фона на хапливия изказ, резкия хумор, досадното присъствие, претенциозните капризи, афинитета към силния алкохол и димния плащ на любимите

му пури,

с който е неотлъчно загърнат.

Личността му в лентата се завършва изцяло и от присъствието на неговата съпруга Клементайн, изиграна от Кристин Скот Томас.

Жената, която съумява да бъде опора и извор на сила за мъж, чиито действия конструират бъдещето и на Европа, и на човечеството.

Сценарият на историческата драма е дело на Антъни МакКартън ("Теория на всичко"), а пред камерата се изявяват още Лили Джеймс, Стивън Дилейни, Роналд Пикъп, Самюъл Уест, Бен Менделсон и др.

Премиерата на "Най-мрачният час" у нас е на 2 февруари.

Коментара ()

Вашият коментар