Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Василев се укрива в Сърбия от 2014 г.
Цветан Василев се укрива в Сърбия от 2014 г.

Това отпушва възможността делото за източване на над 2,5 млрд. лв. да стартира в съда в отсъствието на банкера

Властите в Сърбия най-сетне са връчили призовка и 11 хил. страници обвинителен акт на основния подсъдим по делото за източване на над 2,5 млрд. лв. от КТБ Цветан Василев. Това съобщи специално за “24 часа” прокурорът по делото Иван Гешев, който е и шеф на спецпрокуратурата. Той се позова на информация от мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст.

На два пъти спецсъдът отложи старта на делото. Една от причините за това бе, че Василев не е получил съдебните документи. По закон те трябва да бъдат връчени на всеки подсъдим, след като делото се внесе в съда.

Призоваването на банкера ще отпуши възможността процесът да тръгне в негово отсъствие, при условие че той не пожелае да се яви пред спецсъда. Следващото заседание по КТБ е насрочено за 14 февруари.

Василев е в Белград от 2014 г. и тече дело за екстрадицията му, за което не е ясно кога ще приключи.

Бившият мажоритарен собственик на банката е обвинен, че е ръководил престъпна група от 14 души за присвоявания. Според прокуратурата той е отговорен за изнасянето на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ и за източването на над 2,5 млрд. лв. С него подсъдими са 17 души - предимно служители в КТБ. Пред съда ще отговарят и бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Иван Гешев - прокурор по делото КТБ и шеф на спецпрокуратурата.
Иван Гешев - прокурор по делото КТБ и шеф на спецпрокуратурата.
Пред “24 часа” прокурор Гешев коментира и цитираните в телевизия BIT и други сайтове разпити на свидетели по делото КТБ - Бисер Лазов и Юлия Илиева. В тях те посочват имена на социолози, политици и фигури от обществения елит, които получавали стотици хиляди левове в брой от Василев, без да подписват документи.

“Това е атака, която цели да дискредитира свидетели преди началото на делото в съда”, допусна Гешев (Какво каза още той – виж интервюто).

Иван Гешев: Започна атака за дискредитиране на свидетели

- Г-н прокурор, през юли м.г. обявихте пред “24 часа”, че давате последното си интервю по делото КТБ. Сега обаче си позволяваме да ви потърсим за коментар във връзка с разпит на основния свидетел по процеса Бисер Лазов, който се тиражира из медиите. От него става ясно, че прочути фигури от обществения елит са получавали стотици хиляди левове в брой от Цветан Василев, без да подписват документи. Вярно ли е?

- Нито потвърждавам, нито отричам за подобен протокол за разпит. Искам да уточня обаче, че ще отговарям на въпросите ви като страна по делото КТБ, т.е. ще коментирам само процедурни въпроси, а не процеса по същество. Към момента той е на производство в Специализирания наказателен съд. Така че единственият, който може да коментира по същество, включително наличието или не на разпити, документи и други доказателства, е съдът.

Вие казвате, че Лазов е основен свидетел. Това не се покрива с моето мнение, защото това дело е от кръга на тези, по които обстоятелствата ще бъдат изяснени най-вече с писмени доказателства. Освен Лазов има и десетки други свидетели, които имат немаловажни показания. Казвам това, тъй като в момента се случват неща, които предвидих в мои предишни изказвания. Частично предположенията ми ги има и в прессъобщението на прокуратурата, което касае обвинителния акт по делото.

- Какво се случва?

- Заражда се тенденция за атака по всички фронтове, включително и в медиите, както срещу разследващия екип, така и срещу свидетелите по делото. Целта на подобни атаки е да се дискредитират свидетели преди даване на ход на делото в съда. Т.е. да променят показанията си, да забравят някои факти и обстоятелства, за да се облекчи положението на подсъдимите и в частност на един от тях, който се намира извън страната. Тази сюжетна линия е лесно предвидима. Началото на тази атака започна през последните дни.

- Защо точно сега? Имате ли обяснение?

- Да. Има индикации, че сръбските власти са запознали с книжата на съда Цветан Василев, което би отстранило една от съществените пречки за даване на ход на делото в разпоредително заседание. Към този момент нямам категорични доказателства за това, но прокуратурата разполага с подобна информация от каналите на мрежата за съдебно сътрудничество Евроджъст.

- Т.е. Василев най-сетне е получил призовка и обвинителен акт и ще може да се даде старт на делото в съда. Какво следва оттук нататък?

- Да! Заповядайте на следващото заседание! Становището на прокуратурата е ясно още от досъдебната фаза. Щом разследването е проведено задочно, считаме, че няма да има пречки делото да тръгне в съда в отсъствието на Василев. На всички български граждани е ясно, че той се укрива от европейското правосъдие. Забележете, че дори българското законодателство за разлика от европейското е по-рестриктивно за провеждане на задочно производство, т.е. изискванията на законите у нас са по-големи от това, което изискват решенията на Европейския съд по правата на човека.