Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ваньо Митев, заснет през м.г. при визита в Столичната следствена служба
Ваньо Митев, заснет през м.г. при визита в Столичната следствена служба

Ваньо Митев имал свои хора на ключови позиции в Медицинския университет

Андон Филчев, декан на Факултета по дентална медицина в Медицинския университет (МУ), е скрил 100 хил. лв. в стерилизатор в дома си, научи “24 часа” от близки до разследването.

Предполага се, че парите от са рушвети и че са пай на Филчев от последните изпити в учебното заведение. Делът на Филчев е даден с благословията на бившия ректор на МУ Ваньо Митев.

От петък Митев е обвинен за организатор на банда, набирала чуждестранни студенти срещу подкупи. Под отговорност е подведен и Филчев, както и други 4-ма, замесени според спецпрокуратурата в корупция. Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и “оправяне” на изпитите им. Приетите по втория начин студенти са над 20, а сумата, която плащали за тази “услуга”, е между 40 и 50 хил. евро. Вземането на изпит вървяло между 2 и 5 хил. евро, уточниха от спецобвинението.

За да не стават грешки, преподаватели получавали преди изпити списъци с имената и оценките на далите “под масата” пари студенти.

Източници на “24 часа” разказаха, че Митев е превърнал университета в частна фирма с предмет дипломи на чужденци, които не учели и не отговаряли на изискванията.

Между 2015-2017 г. той е назначил верни свои хора на ключови позиции в МУ. Въпреки че от 14 април 2016 г. не е ректор, той още е част от университета, установило разследването.

“Спокоен съм, обвиненията са за неща, станали, когато не бях ректор”, коментира пред “24 часа” Митев.

6-имата обвиняеми по разследването начело с Митев и Филчев са на свобода срещу гаранции от по 200 хил. лв.