Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Акад. Ваньо Митев заедно с адвоката си Димитър Вълчев
Акад. Ваньо Митев заедно с адвоката си Димитър Вълчев

 Бившият ректор Ваньо Митев е обвинен за лидер на престъпна група, набирала студенти, които не отговарят на изискванията

По 40-50 хил. евро плащали чужденци, мераклии да учат в Медицинския университет (МУ) в София, които обаче не отговаряли на изискванията. За “оправяне” на изпитите тарифата била от 2-5 хил. евро на предмет.

За тази корупционна схема в петък спецпрокуратурата повдигна обвинения на лидера на престъпната група и петимата ѝ членове.

“Ръководителят е бивш ректор на Медицинския университет”, обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Той отказа да назове поименно акад. Ваньо Митев заради презумпцията за невинност. (Какво каза Митев - виж долу.) Другите двама били настоящи служители в университета. Единият е проф. Андон Филчев, декан на Факултета по дентална медицина. Другите двама били роднини, управители на фирма, набирала студенти, и един чужденец от Великобритания с арабски произход. Те разполагали с широка мрежа от служители, които били зависими от тях или благодарни.

“Моята прогноза е, че обвиняемите ще се увеличат”, добави Гешев.

Иван Гешев
Иван Гешев
Групата, която е разследвана за периода от 2015 до 2017 г., набирала кандидати за обучение на английски език. Те били с фалшиви документи. Кандидатите били основно от Великобритания, но с произход от Ирак, Иран, Ливан, Египет. По схемата били приети над 20 души.

“Целта била

да получат

диплома от МУ,

което неизбежно е свързано с получаване на статут на постоянно пребиваващи в страната”, каза Гешев. Затова се проверявало и дали не са застрашили националната сигурност, макар и да нямало данни за подобна опасност.

Чужденецът от Великобритания презентирал МУ на острова и търсел студенти. Така се набирали хората, които имали финансовите възможности, но не отговаряли на изискванията. Посредническата дейност минавала през фирмата “Интер хекс”, чийто управител е д-р Атанас Циканделов. (За нея виж долу.)

Допреди 2 г. тя била официален посредник, но останала без лиценз. Въпреки това продължила дейността си “дори и на по-високи обороти”. “Хората от фирмата били постоянно във връзка с МУ”, каза Гешев. След като били записвани в университета, към студентите се поемал ангажимент изпитите им да бъдат “оправяни”.

“Целта не е била да учат”, каза шефът на спецпрокуратурата.

В дома на един от обвинените настоящи служители на университета били

открити

100 хил. лв.,

скрити в

стерилизатор

“Това може да е супермодерно пране на пари”, пошегува се шефът на спецпрокуратурата.

6-имата обвиняеми са с мерки за неотклонение парична гаранция от по 200 000 лв., общо 1 200 000 лв., заради “сериозните приходи, които генерирали от дейността си”. Тя може да бъде обжалвана пред спецсъда.

“Това не е отношение към българските медици и преподаватели. Въпросът е, че във всяка държава, където има голям интерес към нещо, се търсят и намират начини да бъде заобиколен редът, включително и със заплащане”, смята Гешев.

Акад. Митев вече е подсъдим по друго дело в Софийския градски съд за неизгодни сделки, незаконен прием на чуждестранни студенти и нередности с изнесеното обучение по медицина в Швейцария и Италия.

Акад. Ваньо Митев: Спокоен съм, обвиненията са за неща, станали, когато не бях ректор

ЯРОСЛАВА ПРОХАЗКОВА

- Акад. Митев, как ще коментарате изнесената информация от прокуратурата?

- Толкова съм спокоен за тези обвинения, че няма какво повече да кажа. Те нямат нищо общо с мен. И това много скоро ще стане ясно. Разбрах за някакви 20 студенти, които имат някакви оплаквания или са били приети неправомерно, когато аз не съм бил ректор.

- Ще платите ли гаранцията от 200 000 лв.?

- Ще обжалвам, естествено. Това е просто безумие, нямам думи просто. Каква е тази гаранция! Какво е това чудо! Не знам. Като отидох в следствието, въобще нямах понятие за какво ме викат. Като прочетох обвиненията, казах, че не разбирам нищо. Обвиняват мен за неща, които са станали, когато аз не съм бил ректор. Аз бях ректор до 14 април 2016 г. Другото, което витае, е за някаква клетка.

- Каква клетка?

- В тази т.нар. организирана престъпна група има една фирма, която е доставчик на студенти. Фигурира моето име като бивш ректор, името на проф. Филчев като настоящ декан на Факултета по дентална медицина, изключително свестен човек, и някакво име на някакъв студент, което нищо не ми говори. Това е групата.

“Интер хекс” щяла да прави филиал на МУ в Петрич

Д-р Атанас Циканделов е родом от Петрич, но от много години живее в София. През 2015 г. в Петрич бе сключен договор с Медицинския университет за откриване на център за обучение на чуждестранни студенти. Идеята бе срещу такса от около 8000 евро да се обучават медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и специалисти по медицинска козметика. Филиалът трябваше да се управлява от д-р Циканделов и съпругата му София.

На първо време се очакваше студентите да са основно от Гърция, като фирмата на съпругата на доктора и сина му Димитър - “Интер хекс”, трябваше да се погрижи за набирането им. Идеята обаче остана нереализирана. Според Търговския регистър фирмата е регистрирана в Петрич, но развива дейност в столицата.