Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В

ъвеждането на доброволна платена военна служба изисква качествена подготовка и оборудване, които държавата не може да си позволи, твърдят икономически експерти пред "168 часа".

А в момента дори за професионалните войници стрелбите, полетите и маневрите са сведени до минимум, и то при бюджет от над 1 млрд. лева, който е на ръба на възможностите на държавата. Затова мнозина си задават въпроса дали е реалистична идеята за връщането на казармата.

На всичкото отгоре няма подробности и концепцията за подобна реформа в армията засега като цяло не е много ясна.

„Онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения, да могат доброволно да служат. Не като кадрови военнослужещи, а като доброволци в порядъка от 6 до 9 месеца, зависи от специалността, да получат подготовка и после да влизат в резерва. Това би довело до решаване на проблеми в системата на отбраната, защото една част от тях може да харесат службата и да останат военни", каза военният министър Красимир Каракачанов, който уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците.

Доколкото можем да съдим от по-рано направени изказвания на вицепремиера Каракачанов, за шестмесечна служба за 16 000 младежи държавата трябва

да похарчи годишно

около 100 млн. лева

Изчисленията били направени, "ако се приеме, че са нужни 1000 лева на войник месечно".

Сметката е на базата на факта, че всяка година 25 000 младежи у нас навършват пълнолетие. От тях 30% са неграмотни, за които той имал други идеи или имат здравословни проблеми, които пречат да отбиват редовна военна служба.

Разчита се и на имоти на армията, които били "добре консервирани и охранявани", но през последните години по-апетитните от тях бяха разпродадени.

Икономистите обаче се отнасят крайно скептично по отношение на подобни планове.

"Доброволна платена или доброволна неплатена – безплатен обяд няма - коментира икономистът Красен Станчев пред "168 часа". - Това, че нещо се нарича

доброволно, не означава,

че е безплатно

Ако се въведе, парите ще дойдат от разпределението на средствата за отбраната. Ще се намалят възнаграждения и разходи по поддържане на военна инфраструктура, въоръжение и софтуер на сегашната армия. Има и идеи за обезщетяване на доброволците с държавна работа, което е изключително безумие. Иначе армията и в момента е доброволна.

Ще получават примерно 20 лева на ден или 300 лева на месец плюс разходите. Това, което мен ме притеснява по-сериозно, е, че дебатът за осъществяването на идеята ще доведе до формирането на паравоенни отряди, които и в момента са заплаха за нормалната човешка и национална сигурност. Защото те ще могат да се въоръжават, да се самоорганизират и изобщо да правят всякакви неща. Най-вероятните доброволци ще бъдат рекрутирани от тези, които мразят, да речем, циганите, мюсюлманите, русофилите и т.н. , ако се съди по това, което излиза в интернет като висок градус на омраза. Това е и най-опасното в тази идея.

Иначе тя не е осъществима в тези параметри, които описва вицепремиерът."

При това примерите с други държави, в които има редовна служба или тя е възстановена в последните години, не са приложими у нас, смята експертът.

"Има подобни опити. Например в Литва се възстановява редовната казарма за определен период от време. Там беше приет такъв закон преди две години и ако не се лъжа, е приложен от 2016 г. Но там ясно е определена целта -

агресивната политика

на Русия

И времевата рамка е сложена до решаване на проблемите с тази заплаха, тоест разполагане на сили на НАТО, инсталиране на хардуер и софтуер за защита на Литва и т.н. Сложили са някакви граници, а у нас няма граници. Затова няма и как да го измерим, защото не е измислен начин да се мери нещо, което няма очертания. А една идея, която няма очертания, граничи с пълна глупост", каза още Станчев.