Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Симеонов бил разузнавач в артилерията, а Волен Сидеров се освободил заради висок диоптър

Военният министър Красимир Каракачанов, който разработва законопроект за доброволната военна служба, е изкарал отбранителната си повинност между 1983 и 1985 г. като оператор в кабината за пуск на зенитноракетен комплекс С-200.

Лидерът на ВМРО неведнъж се шегувал пред приятели, че пръстът му е стоял на копчето за изстрелване на съветските ракети "земя-въздух", ако има нападение над България.

Поделението му било секретно и се намирало в околностите на София. "Подписвахме декларация, че

5 г. след уволнението нямаш право да говориш за нищо, случило се там

Включително и с близките си", разказа бившият говорител на Министерството на отбраната Владислав Прелезов, който се е засякъл в същото поделение с Красимир Каракачанов.

То разполагало с установки, с каквито можели да се похвалят само СССР като Големия брат, ГДР като западен фланг на Варшавския договор и тук, в южния фланг. За времето си поделението разполагало ново, най-модерно оборудване за противовъздушна отбрана. Смятало се за елитен корпус и повечето войници били приети да следват във висши учебни заведения, след като завършили с отличие средното си образование.

Каракачанов е бил включен и в специалната част, която е заминала за тренировка на полигон в бившия Съветски съюз, сега в Казахстан. Пътували по 4 дни с влак, а самото учение траяло един месец. Само там войниците пускали истински ракети СС-20, всяка от които била дълга 8 м и ако се настави ядрена бойна глава, ставала над 11 м.

Министърът е категоричен, че никога няма да забрави емоцията, когато

с показалеца на дясната си ръка натиснал бутона

за изстрелване на бойна ракета. Навремето тя струвала 1 млн. лв.

В България обаче младежите се упражнявали само с имитиращи ядрени бойни заряди. Не е имало реални боеприпаси, твърдят запознати. От наша територия никога не е изстрелвана ракета.

Диапазонът на поразяване за бойните устройства, които трябвало да пристигнат от СССР в случай на нужда, е от 50 до 300 км. Тоест в онези години са изчислили, че може да стигнат до Истанбул или до американските бази в Бяло и Егейско море. Силата им е

10 пъти по-голяма от тази на бомбата, паднала над Хирошима

през 1945 г.

Заедно с останалите войници Каракачанов участвал в учебни изпитания, като подготвял ракетите за излитане.

Първата година само учил как да сглоби ядрената бойна глава с ракетния корпус. Давал наряд, облечен в пълно бойно снаряжение като всички останали. Това, което било различно в поделението на министъра, е, че то се намирало високо в планината и затова зимата продължавала по-дълго.

Като новобранец бъдещият активист на ВМРО се стряскал от всеки шум и сянка наоколо, защото бил предупреден да се пази от всичко и да бъде нащрек.

Но после започнал да брои дните до уволнението си, което очаквал с нетърпение. Останал разочарован, когато трябвало да прекара в нея един месец повече от предвиденото. Вместо в средата на септември го пуснали чак в средата на октомври 1985 г.

Режимът бил като навсякъде - ставане в 6 часа сутринта и веднага след това физзарядка, за която

войниците трябвало да са голи до кръста

независимо от температурата навън. При това панталоните задължително трябвало да са изгладени, да е избръснат и подстриган, якичката да е бяла и изпрана, чорапите - чисти, а обувките - лъснати.

Заместникът на Красимир Каракачанов - Ангел Джамбазки, обаче е от по-младо поколение и се е освободил от казармата, разчитайки на това, че е приет да следва.

Веднага след завършването на гимназията през 1998 г. настоящият евродепутат влиза в специалност “Право” в Софийския университет "Св. Климент Охридски". И се дипломира чак през 2010 г. - 2 г. след като армията се трансформира в професионална и той вече не подлежи на мобилизация.

Потърсен от "168 часа" да каже кога е бил в казармата и какво си спомня за нея, националистът затвори телефона с аргумента, че е на летището и

всеки момент самолетът му

ще излети

Иначе Джамбазки смята, че служенето на една държава е дълг и чест, а времената са несигурни, и затова защитава тезата, че военната служба трябва да се възстанови.

Вицепремиерът Валери Симеонов е служил в Националната школа за запасни офицери в Плевен като разузнавач от артилерията първата година. Изучил маршировката до най-големите тънкости, тъй като държавата се подготвяла за 30-годишнината от 9 септември 1944 г. и войниците трябвало да са в синхрон за парада.

На втората година Симеонов е изпратен в Южна България. Задачата му била да обикаля граничните зони, нарамен с автомат "Калашников", военнополеви телефон ТАП и с т.нар. катушка - тежка макара с кабел, на гърба.

По-късно като запасняк се обучил и за хидролог.

Патриотът показвал завидни резултати във физическата подготовка, като например бягане на разстояние 3 км.

"Тежка казарма беше, но съм страшно доволен, че я изкарах. Там се научих, че свободата е да се наложиш над самия себе си. Или да не се", казва той в свое интервю. Затова смята, че войнишката служба трябва да се възстанови, защото възпитавала в патриотизъм, както и на ред и дисциплина.

Волен Сидеров

не е ходил войник

заради сериозни проблеми със зрението,

пише в публикация на в. "Труд" през 2007 г. Доказателството е документ, издаден от Централния военен архив във Велико Търново. Според него националистът има "трайни рефракционни аномалии над 10 диоптъра и на двете очи".

Справката е поискана от независимия депутат Станчо Тодоров преди президентските избори през 2006 г., когато Сидеров се класира на балотаж срещу Георги Първанов. Въпреки че е определен като негоден за казарма,

в удостоверението се посочва, че Сидеров

е "годен за прехраната".

Това означава, че той може да бъде викан в запас при нужда до навършване на 55 г.

В материала са цитирани и специалисти по очни болести, които казват, че пациент с плюс 10 или минус 10 диоптъра може да вижда на разстояние от един до пет метра. Но при късогледство от над 10 диоптъра на пациента трябва да се имплантира с операция вътреочна леща.

"Как Волен е станал професионален фотограф няколко години след като е бил освободен от редовна военна служба?", пита тогава

излезлият от "Атака" народен представител Станчо Тодоров.

Според бившия депутат бягането от военна служба е престъпление у нас, а в някои държави се наказва с доживотен затвор. "Ако Волен има над 10 диоптъра, той реално е сляп. Това е доказуемо. Искам да се види кой е този лекар, който ще му издаде такъв документ, и кой е докторът, излекувал слепота!", възмущава се тогава Тодоров. Той е убеден, че Сидеров е излъгал, за да избяга от задължителната военна служба.

КЪСМЕТ: Ангел Джамбазки отлагал казармата, докато не я отменили.
КЪСМЕТ: Ангел Джамбазки отлагал казармата, докато не я отменили.
ТОВАР: Валери Симеонов обикалял границата с огромна макара с кабел, "Калашников" и военен телефон ТАП.
ТОВАР: Валери Симеонов обикалял границата с огромна макара с кабел, "Калашников" и военен телефон ТАП.
ЧЕСТ: Красимир Каракачанов служил в елитно поделение, в което всички били приети да следват.
ЧЕСТ: Красимир Каракачанов служил в елитно поделение, в което всички били приети да следват.