Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спейси в ролята на Джон Пол Гети във "Всички пари на света".
Спейси в ролята на Джон Пол Гети във "Всички пари на света".

Откакто Холивуд гори в пламъците на скандални обвинения в секстормоз и сексизъм, пожарът взе много видни жертви. Мъжете са по-тихи от всякога, защото виждат, че никой от тях не е застрахован от това да попадне на прицел и повечето от тях са безмълвни наблюдатели на публичния разстрел на някои от най-големите кинозвезди. Други пък дори се вливат в редиците на екзекуторите.

Дали изобщо може да има победители при подобни разпри, в които талантът и професионализмът нямат никаква тежест, когато се произнасят обществените "присъди" на обвиняемите?!

Макар Харви Уайнстийн да не буди съчувствие у обикновения зрител и човек, че е "повален", то със сигурност много хора съжаляват за очернянето с обвинения на Кевин Спейси. За съжаление цената плаща не само той, но и седмото изкуство.

Дори Ридли Скот не дръзна да се възползва от авторитета си и да защити звездата, а напротив - режисьорът предприе безпощаден ход и го "ампутира" от последния си филм "Всички пари на света" (All the Money in the World 2018), и то малко повече от месец преди премиерата му.

Спейси прави изключително превъплъщение в ролята на най-богатия мъж в света през 70-те Джон Пол Гети, поне доколкото се видя в първия трейлър, но бе заменен от Кристофър Плъмър, и то след края на снимачния процес.

За скоростния си служебен подвиг пък

канадският актьор

се сдоби с номинация за "Оскар".

Скот, който е и продуцент, заедно с Imperative Entertainment, RedRum Films и TriStar Productions (всички под крилото на Sony Pictures) изглежда са пресметнали добре плюсовете и минусите. И са изчислили, че дори със загубите от това решение - равни на четвърт от целия бюджет, ще спечелят повече, отколкото ако не реагират на обвиненията в сексуални злоупотреби срещу носителя на "Оскар". Колко истина пък има в тях остава друг въпрос.

Така без жал бе сложен кръст на кадрите с участието на Спейси и бе задействано тяхното спешно презаснемане. За целта са призовани отново пред камерата и други от основните действащи лица в продукцията - Марк Уолбърг и Мишел Уилямс. И тук обаче се завихря пореден скандал.

Актрисата Джесика Частейн алармира чрез своя туитър, че Уолбърг е получил милиони за извънредните снимки на филма, а Мишел Уилямс едва по 80 долара на ден. И ето го неравноправието между половете. В действителност бе обявено, че актьорът е взел 2 милиона долара за 10 дни, но така и не стана ясна печалбата на Уилямс.

Със сигурност по-важното за продуцентите е, че въпреки инфарктната смяна в последния момент, драматичната лента успя да акостира на големия екран през декември и да се класира за сезона на наградите. И цялата патаклама също е добре дошла, за да привлече любопитните зрители в киносалоните.

Филмът бе номиниран за "Златен глобус" за най-добър режисьор (Ридли Скот), драматична актриса (Мишел Уилямс) и актьор в поддържаща роля (Кристофър Плъмър). Статуетката се размина и на тримата, а на 4 март ще стане ясно дали канадският актьор ще изпусне и най-престижното отличие в киното.

Все пак Плъмър познава вкуса на признанието, защото вече е носител на мечтания приз за поддържащо изпълнение в "Новаци". Той също обяви, че е бил първоначалният избор за ролята на Джон Пол Гети, така че в този случай изглежда просто

съдбата му е върнала това,

което Спейси му е отнел.

За съжаление дори да бе даден шанс на звездата от "Американски прелести" да блесне с играта си във "Всички пари на света", той навярно щеше да бъде грозно бойкотиран около бляскавото връчване на всеки приз до заветния "Оскар". Така че, титане, може би се размина с по-малкото зло.

И покрай безумието на драмите около "Всички пари на света" на съвсем заден план остана историята, около която се завихря лентата, вдъхновена от действителни събития. Сценарият е дело на Дейвид Скарпа, част от Черния списък за 2015.

Сюжетът разказва за похищението на внука на нефтения магнат Джон Пол Гети, който през 70-те години е обявен за най-богатият човек на света. Старият Джон, както е наричан, бил известен с това, че е голям скъперник. Неговият 16-годишен наследник Джон Пол Гети III е отвлечен от римския площад "Фарнезе" на 10 юли 1973. В неговия образ влиза Чарли Плъмър, който няма роднинска връзка с колегата си ветеран, въпреки еднаквата фамилия. Поисканият откуп е 17 милиона долара, които

дядо му отказва

да плати.

Изглежда магнатът предпочита да вярва на полицията, която първоначално не смята случая за действително отвличане, а по-скоро за постановка на богатия младеж. По онова време родителите му са разведени и той вече живее сам, като нашумява с прозвището "Златното хипи".

Драмата се фокусира върху отчаяния опит на майка му, американската актриса Гейл Харис, изиграна от Мишел Уилямс, да изтръгне парите за откуп от инатливия си свекър. Три месеца след отвличането

похитителите изпращат

отрязаното ухо на момчето

заедно с къдрица от косата му. Тогава майка му е принудена да предприеме крайни мерки и да потърси помощта на бивш агент от ЦРУ, в чиято роля влиза Марк Уолбърг.

Двамата се впускат в състезание с времето, което в крайна сметка разкрива цената на любовта и превъзходството й над парите.

Джон Пол Гети III е освободен 5 месеца след като са платени за него 3 млн. долара. Дядо му плаща 2,2 млн. - максималната сума, която според неговите счетоводители може да бъде приспадната от данъците му. Бащата на тийнейджъра Джон Пол-младши дава останалите пари. И понеже не разполага с толкова, той взима назаем от Стария Джон, но при 4% лихва. Синът му е открит в Южна Италия жив, но в следващите години не успява да се възстанови напълно от психическата травма и се отдава на алкохола и наркотиците. През 1981 г. получава тежък инсулт, който го парализира за цял живот.

Историята изглежда е истински магнит за кинаджийте, защото и Дани Бойл снима драмите около фамилията, но като тв сериал - "Доверие" (Trust). Поредицата на канала FX трябва да стартира тази година, а сценарият е на носителя на "Оскар" Саймън Бофой.

Премиерата на "Всички пари на света" у нас е на 2 февруари.