Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ген. Кирчо Киров СНИМКА: Архив
Ген. Кирчо Киров СНИМКА: Архив

Военна прокуратура иска домашен арест за ген. Кирчо Киров. Бившият шеф на националното разузнаване бе осъден от Военния съд вчера на 15 години за присвояване на 5,1 млн. лева. Това е втора, но по-тежка присъда за ген. Кирчо Киров. По друго дело той получи 10 г. затвор, но процесът бе върнат от Върховния съд.

Заради тежката 15-годишна присъда военните прокурори са поискали мярката за неотклонение на Киров да бъде променена в домашен арест. Другият вариант е задържането му, но с оглед възрастта на генерала, прокурорите са предпочели да настояват за по-лек вариант.

"Военният съд е отказал да промени мярката, затова решението ще бъде протестирано пред Военния апелативен съд", обясни наблюдаващият прокурор Елин Алексов. Условна присъда е получил съучастникът на ген. Киров Димитър Лидарев. По думите на прокурор Алексов той е постъпил достойно. "Каза достатъчно за мен и за съда, но не се разпростря", добави той.

Според прокуратурата формално парите са изразходвани за дейности, които след влизането на България в ЕС националната разузнавателна служба не е извършвала. По документи парите са похарчени между 2007 и 2011 година. След като получили достъп до секретните дела в националното разузнаване, станало ясно, че подобни разходи не са намерени. 

"Парите са били изписвани с благословията на ген. Киров, получавани са на касата от неговия подчинен Лидарев, който му ги е давал", обясни схемата Алексов. КОНПИ също е уведомена. Като военен не чувствам прилив на гордост, че един висш офицер е стигнал до там", каза Алексов.