Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Патриарх Евтимий (вляво) твърди, че видял учителя си св. Теодосий Търновски (снимката вдясно) по време на молитва да свети като огнен стълб.
Патриарх Евтимий (вляво) твърди, че видял учителя си св. Теодосий Търновски (снимката вдясно) по време на молитва да свети като огнен стълб.

Мистичното течение става официална доктрина при цар Иван-Александър

В един от летописите на Троянския манастир се споменава, че е основан през 1600 г. от двама монаси от Атон. Някъде по това време пристигнал и трети от Света гора, носейки чудотворната икона на Света Богородица Троеручица. Въпреки това има доста източници, които твърдят, че светата обител и преди това е функционирала, макар и в по-примитивен вид.

Сондажите и проучванията на терена дават шанс тази теория да бъде потвърдена. По всяка вероятност разкопките ще изместят датировката на манастира с няколко века. Най-малкото заради скалния монашески комплекс около него. Те ще подкрепят или ще отхвърлят теорията дали скалният манастир в един момент не е бил исихастки. Още повече че на Света гора

това мистично християнство се практикува и до днес

Смята се, че исихазмът става официална доктрина в България, след като цар Иван-Александър основава манастира “Парория” в Странджа заради Григорий Синаит. Той, след като преминава през школите на Синайския манастир, Йерусалим и Атон, се заселил у нас и поискал да създаде исихастка школа. Царят, привлечен от мистичното учение,

щедро финансира манастира,

който се издирва от поколения археолози, но все още не е открит. Григорий Синаит започва да обучава монаси от България, Византия и Сърбия и много скоро учението се разпространява навсякъде.

Сред най-известните последователи на исихазма у нас са Патриарх Евтимий, спасил жителите на Велико Търново от нашествието на турците, и Теодосий Търновски. Има доста аргументи, че такъв е бил и свети Иван Рилски, чийто завет бил “Молете се непрекъснато”. Всъщност това са думи и на апостол Павел, така че тази практика може да е възникнала под някаква форма още

в зората на християнството.

Същината на исихазма е непрестанното повторение на молитвата „Господи Иисусе Христе, сине Божий, помилуй нас“. Тя е съчетана с определена позиция на тялото и

специфична дихателна практика Смята се, че всичко това осигурява единение с Бога. Директно общуване. Постепенно човек достига до етап, в който вижда Божествената светлина, която била достъпна само за преките ученици на Исус Христос.

Изглежда, именно това се е случило и със св. Теодосий. 

Какво пророчество е направил пред патриарх Евтимий и защо Григорий Палама векове наред изглежда все едно е заспал, четете в хартиеното издание.