Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурори по делото
Прокурори по делото

Липсата на адвокати стана причина делото срещу бившите енергиен и финансов министри в кабинета Борисов 1, Трайчо Трайков и Симеон Дянков, издателя Иво Прокопиев и трима мениджъри на консултантската фирма "Булброкърс" да не тръгне. 

Оказа се, че подсъдимите Петър Василев и Любомир Евстатиев, които са от "Булброкърс", не са успели да организират защитата си. Евстатиев също така получил със закъснение обвинителния акт. Адвокат Даниела Доковска, която защитава Иво Прокопиев, е в САЩ на отдавна планирано пътуване. Това стана причина прокуратурата да поиска да бъдат назначени резервни защитници. Предложението среща отпор от страна на адвоката на Симеон Дянков Марин Марковски, който обясни, че са сериозни хора и няма смисъл да се назначават резервни адвокати, тъй като няма да стават пречка за забавяне на процеса. 

Днешното заседание всъщност бе разпоредително, на което трябваше да се обсъжда дали делото е подсъдно на Специализирания наказателен съд, дали не са нарушени правата на подсъдимите, както и да се правят искания за нови доказателства. 

Шестимата са подсъдими заради продажбата на 33 процента държавен дял в електроразпределителното дружество EVN през 2011 година. Обвинителният акт първо бе внесен в Софийски градски съд, който го върна на Софийска градска прокуратура. На 05 ноември 2017 влязоха проблеми в НПК, според които корупцията по високите етажи на властта се поема от Специализирания съд. 

Според прокуратурата щетата за държавата от сделката е близо 21 млн лева. 

Трайчо Трайков в съда СНИМКИ: Десислава Кулелиева
Трайчо Трайков в съда СНИМКИ: Десислава Кулелиева
Иво Прокопиев в съда
Иво Прокопиев в съда