Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каракостас влиза под конвой в Бургаския окръжен съд. Снимка:Авторът
Каракостас влиза под конвой в Бургаския окръжен съд. Снимка:Авторът

Бургаският окръжен съд наложи "задържане под стража" на 59-годишния грък, арестуван е в Германия

Пласьорът на фалшиви пътнически чекове, издирван 6 г. от Интерпол, Михаил Каракостас, въртял бар в Холандия. Той е задържан в Германия няколко месеца след като напуснал Холандия заради скандал в заведението.

Това стана ясно в Бургаския окръжен съд, където се гледа делото за мярката за неотклонение на Каракостас. Въпреки че мъжът изрази желание да сключи споразумение и да възстанови присвоената с измама сума, съдът го остави зад решетките.

Каракостас се издирваше за това, че през юли, 2009 г., успял да пласира три фалшиви пътнически чекове на "Америкън екпрес" в банка в Стара Загора и още три във валутно бюро в Слънчев бряг. Всеки от пътническите чекове бил с номинал по 500 лв. На 19 юли той успешно пласирал три чека в Слънчев бряг, но при опит да прокара през обръщение четвърти  е бил задържан.

Впоследствие е пуснат от Бургаския апелативен съд срещу парична гаранция от 3000 лв.

Когато няколко месеца по-късно се наложило Каракостас да бъде доведен в полицията в Несебър за извършване на следствени действия се оказало, че го няма на посочения адрес в Гърция. 

На 10 май 2011 г. Михаил е обявен за общодържавно, а по-късно и за международно издирване. Повдигнато му е обвинение задочно. На 28 септември, 2016 г. по настояване на българските власти срещу Каракостас е издадена Европейска заповед за арест.

Задържан е на 22 декември м.г. в Германия, а на 9 януари е предаден на българските власти. През последните няколко години Каракостас се устроил в Германия, имал фирма.

Пред съда днес той обясни, че когато решил да напусне Гърция и да заживее на нов адрес дал необходимите за българските власти документи на свой познат българин, за да ги попълни и изпрати у нас, но той ги изгубил. 

Каракостас може да обжалва решението на Бургаския окръжен съд на 19 януари.