Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двама мъже. Титани на корта. Единият е описван като айсберг, чисто съвършенство, човек без емоции. Другият - като темпераментен бунтар и "най-лошия представител на американските ценности след Ал Капоне".

Те са шведската тенис легенда Бьорн Борг и знаменитият нюйоркчанин Джон Макенроу, които през 1980 г. се изправят един срещу друг в един от най-паметните мачове в историята на играта. Този техен сблъсък на финала на турнира "Уимбълдън" се разиграва отново в драматичния трилър "Борг/Макенроу" (Borg/McEnroe) на датския режисьора Янус Мец Педерсен, който откри международния филмов фестивал в Торонто през септември.

Лентата обръща поглед не само към епичната битка на корта, но и към демоните, с които се борят двамата съперници по пътя си към този момент още от своето детство. За всеки от тях победата е на живот и смърт.

Ролята на хладния секссимвол и безупречен спортист е изпълнена с необходимото напрежение и енигматичност от шведския актьор Сверир Гуднасон. Пред камерата Шая Лабьоф пък е също толкова пламенен и невъздържан в кожата на Джон Макенроу.

През 1980 г. Борг е само на 24 години, но е суперзвезда - тенисист №1 в света, обожаван от жени и мъже, който има до себе си красива и най-важното - търпелива годеница. 4 години по-рано е спечелил първия си "Уимбълдън" като най-младия играч на всички времена, 6 години по-рано е направил това и на "Ролан Гарос".

Влиза в шампионата в Лондон с готовността да постави исторически тогава

рекорд, като вдигне трофея

за пети пореден път.

Целият свят е вперил очи в него и не очаква нищо друго освен победа. Най-големият му кошмар е Макенроу.

Спортните експерти и медиите са полудели - дали е възможно кралят да бъде детрониран от един млад и нахъсан тенисист, който ругае по време на всеки мач, спори с рефера, обижда, мразен е и освиркван жестоко от публиката, особено от тази в кралството. 

Напрежението и върху двамата спортисти е огромно. На пръв поглед те са като два полюса, като пълни противоположности. Дали обаче е така?! Връщането към тяхното детство дава да се разбере, че може би си приличат повече от очакваното, че всеки от тях добре знае какво е да си в обувките на другия. За тях тенисът е всичко.

Като дете Борг дори е по-скоро умалена версия на Макенроу, докато той пък е прилежен ученик и гордост за своя баща, който го обожава.

Шведското момче е невъздържано на корта, избухва, хвърля ракети, крещи, не може да преглътне нито една загубена точка и това пречи на играта му.

Поражението

за него е болезнено

непоносимо.

Бъдещето му на тенисист е пред провал и му е обяснено, че това е "игра за джентълмени" и не е за "всички класи". Треньорът на националния отбор, изигран безупречно от Стелан Скарсгаард, обаче съзира великия талант на бъдещия №1. И в следващите години се превръща в негов втори баща, който прави всичко възможно и успява да извае

перфектния играч

на корта.

Магията се случва след една негова повеля към Борг: "Никога не показвай емоция!" Съветът му е да затвори в себе си своите кипящи емоции и да вложи страха, напрежението и тревогата във всяко движение. И така се ражда съвършения тенисист.

Кадър от лентата
Кадър от лентата

Цената, която плаща Бьорн, за да е победител, не е малка, той сякаш постоянно е на ръба да се взриви.

Именно това прави постоянно Макенроу на корта. Той е лошото момче, което знае, че един ден ще бъде на върха. Самонадеяността му обаче също робува на страха, който никога не го оставя - да не се огъне пред когото и да било.

Кадър от лентата
Кадър от лентата

Един по един

двамата гладиатори елиминират

съперниците си

в най-стария турнир в заветната година, за да застанат от двете страни на мрежата на финала.

Историческата среща помежду им през 2014 г. попадна на 2-ро място в топ 10 на най-големите мачове на "Уимбълдън" на Sport magazine. Дори зрителите, които не са запалени фенове на играта, могат да съпреживеят великото напражение от онзи момент чрез лентата. Представяте ли си каква е била действителната емоция тогава?!

За изненада на всички Макенроу взема още първия сет с 6:1, но съвсем нормално губи следващите два. Истинският екшън идва в четвъртия сет, когато се стига до финален тайбрек, превърнал се в най-знаменития в историята.

След умопомрачителна игра от страна и на двамата играчи левичарят от Ню Йорк го печели с 18:16. Никой не вярва, че Борг ще се възстанови след този крах, но той

излиза в петия сет

по-безпощаден от всякога

Надделява с 8:6. Става шампион за пети път.

Макенроу губи, но демонстрира невероятен дух и игра и по-важното - изиграва този мач като истински джентълмен. И след края му предупреждава своя конкурент, че догодина ще се срещнат пак на финала и ще го победи. Така и става. След това поражение, само на 26 години, Борг се оттегля от елитния спорт, а Макенроу е номер едно в тениса за мъже четири пъти. В следващите години двамата стават близки приятели и шведът дори е кум на сватбата на американеца.

В крайна сметка самите те не са много доволни от лентата и особено Макенроу.

"За съжаление се надявах това да бъде добър филм, но съм тъжен, защото това не е така - заяви той по време на Laver Cup през 2017 г. - "Те са си измисляли много от историите. Щом са искали да ме изкарат като идиот, е било нужно да ме попитат - имало е далеч по-подходящи истории по мое скромно мнение."

"Гледах го преди няколко седмици в Стокхолм. Смятам, че е ок. Но все пак си остава по-скоро измислица - подкрепя своя приятел Бьорн Борг. - "Както казва Джон можеше да ни включат от самото начало и да бъде по-забавно. Почти всичко е невярно - те са си измисляли. Това не е документална история. Но е добър, при все че не е реален".

Премиерата на "Борг/Макенроу" у нас е на 19 януари.