Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

49-годишен бизнесмен бе прострелян в столичния кв. "Манастирски ливади". Починалият по-късно във ВМА Петър Христов навремето бил съдружник на Поли Пантев

49-годишен мъж бе прострелян в столичния кв. "Манастирски ливади" и почина във Военномедицинска академия.

Сигналът за стрелбата, която е станала на улица "Ралевица" в района на бул. "България" и голям търговски център, е подаден в 10.05 ч., съобщиха от МВР.

Районът е отцепен от полицията. Простреляният мъж е откаран в лечебно заведение в тежко състояние. Той е бил прострелян в гърдите и въпреки 30-минутната реанимация е починал, съобщиха от ВМА.

По неофициална информация на БНР раненият е бизнесмен и се казва Петър Христов - собственик на една от от големите компании за производство на млечни продукти у нас - "Лактима".

Стрелецът е избягал и се издирва. Той е стрелял няколко пъти по жертвата си, но само един куршум е попаднал в тялото на Христов.

На мястото на стрелбата се извършва първоначален оглед.

Убитият в София бизнесмен Петър Христов е собственикът на голямата млечна компания "Лактима".

Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, където майка му била учителка. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. През 1983 г. е приет в Средно сержантско военно училище „Георги Измирлиев” – Горна Оряховица, в експерименталната паралелка на Министерството на отбраната, която завършва с отличие. После започва работа в министерството и е приет във ВНВУ „ Васил Левски”. Завършва висшето военно училище в старата столица през 1991 г. и същата година напуска армията. През 2000 г. завършва магистратура по финанси в Свищовската стопанска академия, в момента е петокурсник по право.

През последните години Петър Христов се превърна в един от най-крупните предприемачи във В. Търново.

През 90-те години на миналия век той бе президент на футболния клуб "Локомотив" (Горна Оряховица).

Пeтъp Xpиcтoв е пpeдceдaтeл нa бopдa нa диpeктopитe нa "Пpoпъpтиc Meниджмънт Гpyп", кoятo e coбcтвeник нa кoмпaниятa "Лaктимa", която приватизира през 1996 г. "Фабриката беше западнала още когато я купих - казваше приживе той. - Сега тя е предприятие, в което работят около 100 души, а в съпътстващия го бизнес има още около 200 работни места".

Един от най-тъмните периоди в биографията на Петър Христов е началото на 90-те години на миналия век. Според публикация във в. "Монитор" тогава е бил представител на СИК в района на Търново. Смята се, че с подкрепата на разстреляния в Аруба Поли Пантев купува местното млекопреработвателно дружество „Сердика", сега известно като „Лактима". Целта е била през дружеството да се преперат голяма част от мръсните капитали на групировката, придобити от трафик на жени и дрога. Според запознати Христов също се занимавал с продажба на наркотици и контролирал проституцията в Търновския регион. Поради необходимост от чисти пари е изтеглил заеми от различни банки като за гарант по кредитите ползвал дружеството „Лактима". Според запознати Христов дължи хиляди долари на частни лица, които също са обезпечени с предприятието. Голяма част от кредитите на бизнесмена са висящи и до днес.

В средата на 90-те сключва сделка с „Гъмза" Сухиндол за износ на спиртни напитки за Тайланд. По нея все още дължи над 200 000 долара, заради което срещу него има заведени преписки във Върховната касационна прокуратура.

Далавери с ремонта на два големи булеварда в Габрово са завъртели фирми, близки до бизнесмена Петър Христов. Според източници на „Монитор" двете пътни артерии „Трети март" и „Могильов" е трябвало да бъдат преасфалтирани. След безумно скъп ремонт, извършен от фирмата „Димас" АД обаче шосетата стават на вълни, тъй като се оказва, че е пестено от материали и труд. Капаците на канализационните шахти са по-ниски от настилката. Така булеврдите заприличали на швейцарско сирене, в дупките на което постоянно пропадали коли. Бетонните бордюри пък започнали да се разпадат едва месеци след полагането им. Същата е ситуацията и с основния ремонт на бул. „Могильов". Всички бордюри там се разпадат, а асфалтът е на вълни с различна дебелина.

Стоял на входа и изхода на „Захарни заводи”

През 1994 година групировката „Дито", зад която стои скандалният бизнесмен Петър Христов, сключва пагубен договор със „Захарни заводи" АД. Според контракта дружеството е задължено да продава цялата си продукция само на „Дито" на ниска цена. В същото време Христов снабдява завода на суровини. Като доставчик обаче той определя много висока цена на доставените от него материали. Така според запознати от „Захарни заводи" са източени милиони левове. Този монопол е нарушен години по-късно, като според източници на вестника Христов се отдръпнал от този бизнес, уплашен от гангстерската война със СИК.

Коментара ()

Вашият коментар