Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Лондон очакват още удари по търговията, докато ръстът стигна 50-годишно дъно

Излизането на Великобритания от ЕС срина до основи британската икономика. От 50 години насам тя се сблъсква с най-слабия си икономически растеж.

За първи път от 2013 г. британската икономика изпадна от топ 5, а нейното място бе заето от Франция. Ниските показатели принудиха финансовия министър Филип Хамънд да инжектира 25 млрд. паунда, с които ще бъдат подпомогнати здравеопазването, строителството и технологиите.

Въпреки това Брекзит засегна най-вече икономическите партньорства с останалите членки на ЕС. Поради тази причина

множество германски фирми изтеглиха инвестициите

и централите си от Острова.

Тепърва ще стане ясно как ще бъде ударена търговията.

Проучване показа, че ако на Обединеното кралство бъде отказан достъп до единния европейски пазар, над 10 хил. финансови работни места ще бъдат закрити.

Вероятно затова Международният валутен фонд очаква икономиката на Острова да нарасне само с 1,7%, докато през април предположенията бяха за 2%.

Според доклад на Global Economic Outlook (GEO) глобалната икономика се е подобрила значително през последната година. А през 2018 г. ще бъде в състояние да покаже най-значим ръст от 2010 г. насам. Развитите икономики са облагодетелствани от подобрения на пазара на труда и от поддържащата се макроикономическа политика.

Друга причина е, че икономическият растеж в страните с бързо развиващи се икономики се връща към четиригодишен връх на фона на растежа в Китай и възстановяването на търсенето в много от основните страни - производителки на суровини.

Според анализаторите едновременното подобряване на ситуацията в повечето големи икономики се засилва от положителното развитие на световната търговия.

В доклада се съобщава още, че се очаква глобалният БВП да нарасне с 3,2%.

През 2017-2018 г. средната цена на петрола ще бъде 52,50 долара за барел, а през 2019 г. ще нарасне до 55 долара за барел.

Всъщност ръстът на икономиките на еврозоната и на целия ЕС ще достигне до 2,1% през тази година. Причините са повишеното частно потребление, намаляващата безработица и по-силният ръст на световната икономика.

Последният доклад на Международния валутен фонд показва, че по-големият икономически растеж през тази година в еврозоната, Китай и Япония ще компенсира по-слабото от очакваното развитие на САЩ и свиващата се икономика на Великобритания.

За разлика от GEO фондът прогнозира 3,5 и 3,6% световен икономически растеж през 2017-а и 2018 г.

Световната търговия

се очаква да нарасне

с 4% през тази година. Ако предвижданията се сбъднат, тя отново ще нараства по-бързо от общото икономическо производство.

МВФ е понижил очакванията си за САЩ и предвижда ръст на БВП от 2,1% през тази година.

Фондът обаче залага повече на икономиката на Китай, която трябва да продължи да расте. Очакват ръст от 6,4% през 2018 г. И така средният годишен растеж на китайската икономика за периода 2018 - 2020 г. ще бъде 6,4%.

МВФ е по-оптимистично настроен за икономическото развитие на Япония и еврозоната.

Японската икономика се очаква да нарасне с до 0,6% през 2018 г.

Фондът повиши прогнозите си за 2017 г. за много страни от еврозоната, включително Германия, Франция, Италия и Испания, в които ръстът на БВП през първото тримесечие на 2017 г. надмина очакванията благодарение на по-голямото от очакваното вътрешно търсене.

Новата прогноза на фонда е икономиката на еврозоната да се разшири с 1,9% през тази година.

Прогнозата на Международния валутен фонд е икономиката на Япония да нарасне до 0,6%, на Русия - 1,4%, Великобритания - 1,5%, еврозоната - 1,6%, САЩ - 2,5%, Китай - 6,2%. Глобалният растеж се очаква да достигне до 3,6%.