Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Природният газ и водата поскъпват, вдигат се минималната заплата, пенсиите, осигурителният доход и майчинските

През 2018 г. ще се радваме на по-високи заплати, на по-висок брутен национален доход, но и на растящи цени.

Според ЕК икономическата прогноза за страната е повече от обещаваща. Ръстът ще е по-висок от тазгодишния и ще е 3,8-3,9 на сто.

Повечето международни институции, които наблюдават България, също повишиха прогнозите си за страната, очаквайки, че той ще е доста над 3% от БВП. Тоест ще растем с над средния темп за ЕС.

Почти всички анализатори твърдят, че потреблението както на частния, така и на правителствения сектор

ще е основната движеща сила

на BG икономиката през 2018 г. ЕК очаква и възстановяване на инвестициите, но при условие че усвояването на еврофондовете се ускори.

Износът също ще продължи да расте, макар и с по-бавни темпове. Въпреки това Брюксел очаква лек положителен принос на нетния експорт към ръста на БВП.

По данни на Министерството на финансите икономическият растеж ще нарасне с 3,9%, крайното потребление - с 4,7%, а инвестициите - с 4,3%.

Според ведомството ръстът на заетостта ще се забави до 0,6%. По-слабото търсене на труд в промишлеността ще бъде за сметка на повече работещи в сферата на строителството. А динамиката на заетите в услугите се очаква допълнително да се подобри.

Прогнозите сочат още, че безработицата в България ще продължи да намалява и ще достигне 6% през 2018 г. За сметка на това разходите за труд ще продължат да се увеличават.

Що се отнася до годишната инфлация, измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени, се очаква да достигне 1,1% през 2017 г., а през 2018-а ще се ускори до 1,6% и ще продължи да расте. Ръстът ще се определя от поскъпването при потребителските цени на храните и горивата, както и от засилването на базисната инфлация под влияние на по-високото вътрешно търсене.

Въпреки това анализите сочат, че инфлацията в България и в страните от еврозоната

остава под контрол,

като това е донякъде благодарение на стабилното състояние на еврото.

В икономически план новата 2018 г. ни донесе както приятни така и неприятни повишения на цените.

От 1 януари природният газ поскъпна с 2,75%. Според енергийния регулатор това няма да доведе до по-високи цени на парното и топлата вода, поне до началото на април.Водата също се повиши в 14 области. В София с около 8%, във Враца - с 11%. В Ямбол обаче увеличението е най-голямо, с близо 18%.

Сред приятните повишения определено е това на минималната работна заплата. Тя се увеличи с 50 лв. и вече е 510 лв. А почасовият труд стана 3,07 лв.

Нарасна и обезщетението за безработица от 7,20 на 9 лв. За да се получи обаче, има няколко изисквания - праг за дневен максимален размер от 74,29 лв. и внесени осигурителни вноски във фонд "Безработица" за най-малко 12 от последните 18 месеца.

Със 7 лв. се увеличи и линията на бедност. Размерът й вече е 321 лева.

Продължават да нарастват възрастта и стажът за пенсиониране - за жените вече са необходими навършени 61 г. и 2 м. и 35 г. и 6 м. осигурителен стаж, а за мъжете 64г. и 1м. и 38г. и 6м. стаж.

Освен това до 200 лв. се повишава

и минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула също ще е по-висок - от 1,126 на 1,169 на сто.

Размерът на осигуровките за фонд "Пенсии" на държавното обществено осигуряване се увеличи с 1 процентен пункт.

Повиши се и минималният осигурителен доход на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 на 350 лв.

В сравнение с не толкова приятните увеличения по-горе последното определено е добра новина. С 40 лв. се повиши обезщетението за майките, които отглеждат малко дете през втората година. Така те вече ще получават 380 лв.

Не трябва обаче да забравяме, че наред с повишенията на сумите и оптимистичните прогнози на ЕК

Брюксел посочи и няколко основни риска, които могат да засегнат развитието на икономиката ни.

Какви са те четете в хартиеното издание на "168 часа".