Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Визията на първата дама Десислава Радева е следена под лупа и подробно обсъждана при всяка нейна публична изява. С ясната представа, че отново ще попадне на прицел с присъствието си редом до държавния ни глава по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония, тя отново се довери на дизайнерката Невена Николова. Българската моделиерка, която има ателие в Лондон, е автор на розовия тоалет с кристали “Сваровски” - в знак на уважение към Австрия, носен от Радева като почетен гост на президента Александър ван дер Белен.

Неотдавна именно с рокля на Николова първата дама бе на срещата на НАТО в Брюксел.

Невена Николова
Невена Николова

Самата дизайнерка не крие, че нейните дрехи са скъпи, защото са произведения на изкуството. Специално за "168 часа" Невена обясни подробно как е създаден розовият тоалет за Десислава Радева.

“Буклето е съзнателно избран материал, дневен като цвят и точен за сезона, от една страна, и пищен като текстура, от друга, за да е адекватен към подчертано празничния случай - разяснява Николова. - То може да бъде и самодостатъчно като много красив плат, но рядко бива оставяно "чисто" - традиционната негова декорация са разнищените краища, които показват цялото богатство на различните му нишки.

Но то търпи безкрайни други варианти на украса, от джобове през копчета, брошки до кристали и дантела - само адекватността на употреба и фантазията на твореца на дрехата могат да сложат граници.

В случая джобовете и копчетата върху тях биха били неуместна декорация по редица причини, но най-вече защото те биха придали много по-ежедневен вид на дрехата. За да се запази обаче характерът на плата, разнищените краища бяха задължителни, но трябваше да са много премерено употребени. “Сваровски” елементите бяха също едно друго естествено решение - предвид специалната покана към нашата двойка, изключителното многообразие в цветове на кристалите и перлите, а и заради дългогодишния ми опит и удоволствие от работата с тях.”

Моделиерката описва създаването на роклята като обичайният взаимно уважителен процес на обмяна на идеи между нея и първата дама като клиент.

“Съобразяване с фигура, цвят на кожа и коса и спазване на логиката на ситуацията. Концертът на Виенската филхармония е изключително популярно културно събитие, чийто блясък и традиция абсолютно заслужават знака на уважение към музикалната традиция и култура на Австрия изобщо - освен политическия аспект на срещата нашата президентска двойка беше част от една красива музикална емоция.”

За Николова работата с Десислава Радева е въпрос на национална идентичност и затова тя гордо застава като артист зад своята държава. Според дизайнерката президентската двойка представя България отлично пред света и е изключително уважавана.

Първата дама също не забрави да благодари на Невена за тоалета във фейсбук.

Николова завършва скандинавска филология в Норвегия, владее 4 езика, свирила е значително време на пиано, но се увлича от модата. След 4 години работа в Лондон успява да омае британския елит, отваря свое ателие в централния квартал “Найтсбридж” и основава марката си NEVENA London.

“Не създавам просто дрехи, а оръжия за силни жени с характер - казва дизайнерката. - Клиентите ми ме познават и знаят, че съм маниакално пристрастена към детайла и съвършенството. Ако имам дарба, дадена от Бог, съм длъжна да съм отговорна към нея.

Моето разбиране за дрехите е различно, отново подчертавам, че те са средство за изразяване, комуникация и са истинско изкуство. Дават невероятна мощ и сила, а този, който успява да ги овладее, покорява невербално всички още в първата минута.”