Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В биографичната лента ще се разиграе отново конфликтът между изобретателя и Джордж Уестингхаус за това чия система ще захранва с ток съвременния свят

Късният XIX в. Двама титани се изправят в яростна битка, станала известна като “Война на токовете”, за това кой от тях ще остане в историята като повелителя на светлината, която ще прогони мрака и ще озари нощта на човечеството. 130 години по-късно знаменитото съперничество между Томас Едисън и Джордж Уестингхаус ще се разиграе отново на големия екран в биографичната лента “Война за светлина” (The Current War) на режисьора Алфонсо Гомес-Рехон.

За това чия система ще захранва с ток съвременния свят пред камерата в ролята на Едисън холивудският любимец Бенедикт Къмбърбач ще се изправи срещу колегата си Майкъл Шанън, който се превъплъщава в достойния противник на изобретателя - интуитивния предприемач Джордж Уестингхаус. Разбира се, ключово участие в легендарния конфликт има и енигматичният

“човек извън своето време” Никола Тесла,

изигран от Никълъс Холт.

Сценарият на лентата, написан още преди години, е дело на Майкъл Митник и има своята "мрачна" история - попада на осмо място с 30 гласа в "Черния списък" за 2011.

За епичната история от студиото The Weinstein Company и тази година навярно ще очакват поне няколко номинации за “Оскар” - миналия сезон стояха зад филмовия фаворит “Лъв”. И затова предвидливо показаха лентата за първи път на филмовия фестивал в Торонто през септември, макар широкото й разпространение в САЩ да стартира от 19 януари.

Възможно ли е обаче продукцията да бъде бойкотирана от Академията заради тежкото бреме, което легна над компанията, чийто съосновател

е скандалният Харви Уейнстийн?!

Ще бъде жалко за такава историческа вражда.

Едисън е готов на всичко, за да триумфира и да запознае всички със своя гений, който осъзнава напълно. Къмбърбач определено е най-подходящ за неговата роля, защото вече се е доказал (като Алън Тюринг и др.) за несравним в изпълнението на такива персонажи - арогантно самонадеяни и надменни, непоколебими в собствената си правота.

През 1879 г. заедно с екипа си американският изобретател създава крушката с нагорещена жичка. На 4 септември 1882 година пуска и първата електроцентрала за градски клиенти в Долен Манхатън. Размахът на Едисън обаче е ограничен от един съкрушителен факт - правият ток не може да достигне на повече от километър и половина от електроцентралата и загубите при преноса му са огромни. В същото време технологията, базирана на променлив ток, позволява електричеството да се пренася на стотици километри с незначителни загуби.

И все пак Едисън е убеден, че именно правият ток е по-висшата система. Насреща му обаче излиза Джордж Уестингхауз, които може и да няма солидна научна подготовка,

но има нюх и поглед към бъдещето.

И най-важното, има на своя страна най-сериозния съюзник в битката - феноменът Никола Тесла.

Няма как да не се отбележи, че гениалният хърватин попада първо в лагера на Едисън, когато пристига в Ню Йорк с 4 цента в джоба. И едно писмо с препоръка от Чарлс Бачелър до Томас Едисън, в което пишело: “Познавам двама велики мъже и вие сте един от тях, а другият е този млад човек”.

Така Едисън наема Тесла, но се отнася към него с пренебрежение и се възползва от уменията му срещу минимално заплащане. Младият физик е принуден да напусне и през следващите години да стигне дори дотам да копае отводнителни канали в Ню Йорк. Предопределен за величие, за Тесла е невъзможно да се отклони от пътя си и той успява да създаде своя собствена компания. За нейния офис (лаборатория) намира място на 5-о авеню, близо до сградата, заемана от бившия му шеф. Именно там проблясва "искрата" - създават се основните компоненти от технологията на променливия ток.

В разгара на войната между електроколосите финансовият спонсор на Едисън - Джей Пи. Морган го предупреждава: “Виждам, че има две конкуриращи се технологии. Накрая ще остане само едната от тях. Сигурен ли си, че нашата е по-добрата?”. С дръзка увереност изобретателят отвръща:

“Променливият ток е опасен и ще загуби”.

Така Едисън започва масирана пропагандна кампания - черен пиар, чрез който да представи колко точно застрашава живота и здравето системата на неговите конкуренти. В нейния ход той дори предлага бесенето да бъде заменено с "по-хуманен и сигурен начин на екзекуция" и организира разработването на електрическия стол. Уестингхаус не отрича риска, но настоява, че ползите са несравнимо по-големи.

През 1888 година в Ню Йорк на улицата пада стълб с променлив ток, а малко момче е убито на място. Тогава в кофликта се намесва и лицето Харолд Браун, който пише на страниците на “Ню Йорк Ивнинг Поуст”, че “хората трябва да приемат постоянната опасност от внезапна смърт”. Браун се превръща в яростен лобист срещу променливия ток и е обявен от Уестингхаус за "платен служител" на неговия враг.

В крайна сметка Едисън, който воюва с всички средства, излиза като пораженец от историческата битка. Джей Пи Морган го изхвърля от ръководството на собствената му компания, но през следващите години изобретателят продължава да атакува, макар и без смисъл. Той осъществява редица публични токови удари на животни и потриса всички, когато стига дотам да убие с променлив ток слон и да го заснеме на филм.

Всичко е изгубено за Едисън,

Уестингхаус е надделял във войната,

големият победител в крайна сметка е... светлината.

В лентата участват още Том Холанд, Катрин Уотърстън, Матю Макфейдън, Тъпънс Мидълтън и др.

Премиерата на “Война за светлина” у нас е на 5 януари.