Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

14-годишният Костадин Стоянов е произвел изстрела от преправена въздушна пушка, нанесъл сериозни наранявания на таксиметровия шофьор Апостол Вълчев, стана ясно в Бургаския апелативен съд.

В 14, 30 ч. днес магистратите ще се произнесат дали оставят зад решетките двамата ученици, обвинени в грабеж, придружен с опит за убийство на таксиметров шофьор, извършени на 11 декември края гробищата на ямболското село Стражево.

Пред съда Костадин каза, че съжалява за стореното  и поиска домашен арест, за да продължи образованието си.

Същата по-лека мярка поиска 18-годишният Симеон Димитров, който, според обвинението, бил организатор на грабежа.

Двамата младежи са ученици в спортното училище в Ямбол, по-големият е състезател по бокс. Той настоя за домашен арест, за да може да учи и да вземе изпитите си, тъй като тази година завършвал средното си образование.

Младежът поиска по-леката мярка и заради здравословното си състояние. По време на грабежа той се самонаранил с ножа, с който заплашвали таксиметровия шофьор и претърпял операция в ямболската болница.

Апелативният прокурор Йовита Григорова настоя за постоянен арест и за двамата, подчертавайки, че деянието, в което са обвинени, е извършено с особена дързост.

"До този момент са извършени четири огледа,  разпитани са свидетели.Има данни, че двамата обвиняеми предварително са се наговорили, снабдили са се с оръжие - въздушна пушка, преправена в бойна и газов пистолет. Носили са оръжията в два сака.  След като пострадалият е прострелян в гърба, той успял да се укрие в таксиметровия автомобил и да потегли, независимо от уплахата, болката и кървящите рани", заяви прокурор Григорова.

Тя изтъкна и факта, че двамата младежи са били без контрол от страна на родители и педагози. Майката на по-малкия Костадин била в чужбина, а момчето не контактувало с биологичния си баща. В съда в Бургас обаче дойдоха баба му и дядо му, видимо притеснени от случващото се.

"Виновен е, но явно е подведен. Не сме имали проблеми с него досега", сподели баба му Виолета.

Според адвоката на 18-годишния Симеон Димитров той може да изтърпява мярка "домашен арест" в апартамента на баща си в Стара Загора. Защитата изтъкна, че бащата проявявал грижи и контрол върху сина си,  а след случая всеки ден го посещавал в ареста.

Простреляният таксиметров шофьор все още е в реанимация, но след животоспасяваща операция е вън от опасност, стана ясно още по време на съдебното заседание.