Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Откритието опровергава археолозите, които бяха сигурни, че е построена от

кръстоносците преди 1000 г.

Гробницата, в която вероятно е бил погребан Исус Христос е на почти 1700 години, установиха археолози в навечерието на Коледа.

Изследванията направени от учените на останките от варовиковата пещера в църквата "Възкресение Христово" в Йерусалим, я датират от около 345 г., съобщи National Geographic.

Откритието е повече от изненадващо, защото до момента се смяташе за доказано, че тя е едва на 1000 години, тоест че е била построена по времето на кръстоносните походи.

Въпреки че е невъзможно окончателно да се твърди дали гробницата е

погребалното място на Исус от Назарет,

от столетия църквата на Божи гроб се приема за мястото на Христовото погребение.

В изследването, проведено от Националния технически университет в Атина, не се съдържат допълнителни доказателства за това дали Исус действително е погребан на това място, но то е в съответствие с историческата традиция и съобщенията на древни автори, че римляните изграждат паметник на мястото около 300 години след събитията описани в евангелията.

Според написаното в Новия завет Исус е разпнат през 30 или 33 г., но историческите сведения показват, че римляните са открили и обозначили гробницата през 326 г. сл.Хр.

Новото откритие датира първоначалното изграждане на гробницата по времето на управлението на император Константин, който е започнал прехода на империята към християнството, и подкрепя достоверността й. Според традицията именно

Константин построил паметник на Исус върху предполагаемото погребално място.

Екип от учени, които извършват реставрационни работи, включващи отваряне и изкопаване на гробницата, която е запечатана от векове, са открили останките от варовикова ниша, в която според традицията е било положено тялото на Исус.

Използвайки техника, наречена оптично стимулирана луминесценция, експертите успяват да определят преди колко време пробите от квазиутайки, взети от гроба, са били изложени на светлина.

Резултатите показват, че

варовиковата ниша е изкопана около 345 г. сл. Хр., тоест около периода на царуването на Константин.

"Очевидно е, че датирането доказва, че гробницата е от времето на император Константин", казва в тази връзка известният британски археолог Мартин Байдъл пред National Geographic.

Байдъл, който е академик от Окфордския университет, и съпругата му са посветили години от живота си в изследване на Божи гроб и т.нар. "едикул" - структурата, която покрива погребалното каменно ложе, където тялото на Христос било помазано, завито в саван и положено преди възкресението.

Анализът на парчетата замазка от хоросан, взети от оригиналното варовиково ложе и мраморната плоча, която го покрива, датират от 345 г. сл. Хр. Това накара археологическият редактор на National Geographic да напише:

"Най-после имаме научно доказателство, че гробът на Исус Христос, едно от най-свещените места в християнството, е било такова непрекъснато в продължение на седемнадесет столетия."

А NBC News описва извършеното научно изследване така:

"Гробницата, позната като Светият Едикул, беше изследвана от експерти от Националния технически университет в Атина, които за целта провериха радиоактивните елементи в слепващото вещество и използваха радар и лазерно сканиране, проникващо в земята."

Какво показват взетите проби от хоросан от гроба, за който се смята, че е бил на Исус Христос, четете в хартиеното издание на "168 часа".