Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Подсъдими, адвокати и прокурори едва се побраха в най-голямата зала №5 на спецсъда.
Подсъдими, адвокати и прокурори едва се побраха в най-голямата зала №5 на спецсъда.

Първото заседание в спецсъда не тръгна, защото банкерът не е получил призовка и обвинителния акт от 11 000 страници

4,4 млрд. лв. граждански иск са предявили синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова към част от 18-те подсъдими по мегаделото за източването на КТБ, стана ясно на първото заседание на дългоочаквания процес в спецсъда. Тепърва магистратите ще решават дали да допуснат иска. Ако откажат, синдиците ще заведат друго дело по граждански ред.

Съдия Виржиния Петрова не даде старт на процеса заради смърт на адвокат и отсъствието на основния подсъдим Цветан Василев, който още не е получил призовка и 11 хил. страници обвинителен акт.

Бившият мажоритарен собственик на банката е обвинен, че е ръководил престъпна група от 14 души за присвоявания. Според прокуратурата той е отговорен за изнасянето на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ и за източването на над 2,5 млрд. лв. С него подсъдими са 17 души - предимно служители в КТБ. Пред съда ще отговарят и бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Въпреки че е известно, че Цветан Василев е в Сърбия от 3 г., по закон

съдът е длъжен да го

потърси първо у нас

Цветан Василев
Цветан Василев
Съдия Петрова обяви, че на официалния адрес на Василев на столичната ул. “Кричим” 79 домоуправителят казал на призовкарите, че банкерът и семейството му не живеят там от 4 г. От справка на Гранична полиция, изпратена до съда, става ясно, че последното засечено преминаване на Василев през границата е на влизане в България през летището в София на 5 юни 2014 г. От МВР съобщават, че той е обявен за издирване от 5 юли 2014 г. и въпреки ареста в Сърбия не е прекратено. Оказа се, че банкерът е търсен дори по арести и затвори. “Такава е процедурата, ако не я изпълним, може утре някой да каже, че са нарушени правата на Василев”, обясниха от съда.

На 20 ноември е изпратена молба за правна помощ до Сърбия с искане властите там да връчат документите по делото на Василев, но досега отговор няма, обясни съдия Петрова.

В сградата на ул. “Черковна” 90 дойдоха адвокатите на банкера Константин Симеонов и Лазар Карадалиев, който неотдавна получи обвинение за контрабанда на цигари.

“Поддържате ли връзка с клиента ви”, запита съдията. Карадалиев отвърна: “Дори и да поддържаме, по закон той лично трябва да получи призовка и обвинителен акт”. Така защитата възрази на подканата да предаде документите по КТБ на Василев. Друга пречка делото да започне бе, че адвокатът на подсъдимия Рангел Стойчев - Пламен Цанков, е починал наскоро.

Трима ще поддържат обвинението по делото КТБ - шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев и колежките му Даниела Начева и Антоанета Софрониева. Най-голямата зала №5 на спецсъда се оказа тясна за подсъдимите и адвокатите им. Между тях и прокурорите в първия час прехвърчаха искри. Адвокат Карадалиев поиска от всяко заседание да има звукозапис. “След като прокуратурата може да кацне на Луната с дизелов двигател, така може да се води и звукозапис на заседанията. Не е трудно, нито сложно”, подкрепи го колегата му Христо Ботев, намеквайки за реплика на Гешев, с която той сравни

усилията по

разследването с пътуване

до Луната

“Обикновено се цитират класици”, отвърна с чувство за хумор прокурорът.

По-късно той заяви: “Ако г-н Василев е добросъвестен и иска да се яви пред българското правосъдие, няма пречки да даде съгласие пред сръбския съд за екстрадиция. В България няма смъртно наказание”.

Подсъдимите по аферата КТБ ще бъдат бранени в съда от прочути столични адвокати, защитавали не един и двама ВИП клиенти на прокуратурата. Одиторите от Кей Пи Ем Джи Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев са избрали за свои повереници Ина Лулчева и Даниела Доковска. Трендафил Трендафилов и Янчо Трончев ще защитават подуправителя на БНБ Цветан Гунев, а Илиян Василев - главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова. Зам. главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова се представлява в съда от Христо Ботев. Делото продължава на 23 и 24 януари.