Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

И защо признаването на Йерусалим не предизвика кой знае какви арабски бунтове

Как президентът Тръмп ще влезе в Библията? Много просто – като построи третия Храм на Соломон на Храмовия хълм в Йерусалим. Това ще му гарантира публикация в Стария завет.

Сега на този баир се издигат две мюсюлмански светини – Куполът на скалата и джамията Ал Акса.

Вероятно едната светиня ще трябва да се събори, но и да се намери свободно място някъде в залесената част на хълма, мюсюлманският свят ще закипи като самовар. Защото този хълм е третото по святост място за мюсюлманите след Мека и Медина. От тук пророкът Мохамед се възнесъл към небето с вълшебния кон Барак, на чието име е кръстен предишният президент на Съединените щати.

Според евреите пък на този баир се намира един камък, на който бил стъпил Яхве, докато сътворявал света. Според тях още цар Давид купил този хълм и затова днес

Старият завет има силата на нотариален акт. Нещата явно отиват към реституция. Когато Тръмп стана президент, израелският Синедрион го призова да помогне, за да се възстанови Храмът. Същата молба бе отправена и към руския президент Путин.

Синедрионът е нещо като съвет на юдейските старейшини и нещо като съд до 70 г. от новата ера, когато Йерусалим е разрушен от Тит Флавий. Преди 20 години тази институция бе възстановена и естествено главната й цел сега е да работи за възстановяването на Храма, от който Исус прогони търговците.

Между другото, според Новия завет именно Синедрионът предава Исус Христос на Пилат Понтийски да го разпъне на кръст. Както е известно, в Храма всеки ден се е леела кръвта на десетки жертвени животни. Саможертвата на Исус измива греховете на цялото човечество и затова според християнската секта вече не е имало нужда да се колят животни. Днешната “евхаристия”, при която мирянинът отпива глътка разредено вино наместо Христовата кръв, е далечен отзвук на отказа от коленето на кози, овце и крави в Соломоновия храм.

Вече 70 години, ту по-бързо, ту по-бавно, Израел си възстановява Обетованата земя и затяга примката около свещения баир, където едно време е стоял Кивотът. Затова мюсюлманите по света много се дразнят и от най-малката промяна в статута на Йерусалим. Засега самият хълм се стопанисва от йорданския “вакъф” и на евреите е забранено да се молят там. Тяхното място за молитва е пред западната стена под хълма, известна като “Стената на плача”. Но както напредва геополитиката, не е далеч денят, когато ще могат да се качат горе.

По принцип Американският конгрес призна Йерусалим за столица на Израел още през 1995 година, но президентите отлагаха местенето на посолството заради международното положение. Сега международното положение очевидно се е променило. Саудитска Арабия, където са най-ревностните молли, нареди на своите медии да не обръщат внимание на хода на Тръмп и да насочат гнева си към Иран.

Очевидно Тръмп предварително се е разбрал с престолонаследника Мохамед бин Салман (МбС). Да не забравяме, че първата визита на Тръмп като президент бе в Риад и по същото време там бяха привикани силно зависимите от МбС арабски лидери. Вероятно им е било обяснено. После Тръмп отиде при Нетаняху, след което през есента в ООН израелският премиер дръпна най-оптимистичната си реч досега.

И докато саудитският МбС, изглежда, върви по стъпките на Кемал Ататюрк, в Турция Ердоган е тръгнал в обратната посока – от всички световни лидери той най-страстно осъди поредната агресия на гяурите срещу ислямската светиня Йерусалим.

Досега президентите се страхуваха да направят хода с посолството и отлагаха местенето му в Йерусалим със специална заповед на всеки 6 месеца.

Но Тръмп явно не е от плахите. Рискува и този път ходът му бе успешен - протестите са незначителни, а Арабската лига предпочете да си затвори очите.

Но това далеч не е достатъчно за човек с характера на американския президент. Да не забравяме, че целият му път е белязан от огромни рискове и велики амбиции. Няколко пъти залага всичко, фалира и после пак се възражда като птицата феникс, по-богат от всякога. Едва ли едното мижаво президентство може да задоволи неутолимия му стремеж към велики дела.

Какво по-конкретно би родило въображението на Тръмп? Както Моцарт е мислел за ноти, Достоевски за човешки души, а Александър Македонски за битки, така Тръмп мисли за големи сгради. Да вдигне най-монументалния билдинг на най-култовото място и да сложи отгоре табелата TRUMP – това е неговата кристална мечта. Това прави цял живот. А каква по-монументална сграда от Третия храм? Не е нужно дори да го строи, достатъчно е да получи заслугата за това дело и да сложи някъде върху фасадата логото TRUMP – и това вероятно ще го превърне в месия.

Както е известно, Соломоновият храм е разрушен през 586 г. пр. Хр. от вавилонците, кивотът изчезва, а юдеите са отведени в плен. След 70 години персийският цар Кир ги освобождава и възстановява разрушения Храм. Според книгата на Ездра това му е възложено лично от Яхве, а в замяна Кир получава в дар всички земни царства.

Виждате как знаменията се повтарят – подбно на Кир Тръмп не е евреин. Бог чудодейно го направи президент и го дари със световната империя. Остава му само да укрепи властта си у дома, да постави на мястото му Ким Чен Ун, да спечели втори мандат и… да вдигне Храма.

Все още вярващите в Тората евреи би трябвало да очакват новия месия. А месията според пророчествата трябва да дойде отдалеч, да е могъщ цар, да победи всички врагове, да установи мир на света и да възстанови Храма. Така че според днешната геополитика и пророчествата в наше време месия може да бъде само американският президент.

Междувременно Израел се подготвя за третия Храм и политически, и институционално. Вече 30 години в Йерусалим има Институт на Храма, който е подготвил жреци, ушил е облекла, изработил е ритуалните съдове, мебели и всичко останало, което ще бъде нужно. Остава само да възникнат отнякъде Кивотът и каменните скрижали с десетте Божи заповеди.

Нетърпеливите граждани от няколко години репетират жертвоприношенията, които според тях скоро ще могат да правят горе на баира. Докато “жрецът” коли животното, група облечени в бели роби млади хора надуват фанфари и така се отбелязва еврейската Пасха.

Тази година за пръв път полицията позволи ритуалът да се извърши в Стария град, който се намира непосредствено под Храмовия хълм. Освен това 17 души с агнета и козлета бяха арестувани при опит да се промъкнат на самия Храмов хълм и там да заколят животните, както са го правили дедите им преди две хилядолетия.

Агнетата са конфискувани и оставени във ветеринарните служби. След необходимото разследване са предадени на приемни семейства.