Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Битката за Йерусалим: Кой накара Тръмп да заложи бомбата

Шестима души карат Тръмп да го признае за столица на Израел - зет му - внук на оцелели от холокоста, милиардери, посланик, вицепрезидент и специален представител за преговори

Шестима души стоят зад решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, за което арабските страни, ЕС и Турция предупредиха, че може да доведе до религиозна война, екстремизъм и хаос в Близкия изток. Веднага след изявлението на американския държавен глава започнаха сблъсъци на палестинци с израелската полиция, при които бяха ранени 230 души.

Преместването на посолството на САЩ от Тел Авив е инспирирано от президентския зет Джаред Кушнър. Също от посланика в Израел Давид Фридман, специалния представител за международни преговори Джейсън Грийнблат, както от вицепрезидента Майк Пенс и бизнесмените милиардери Ървинг Московиц и Шелдън Аделсън, пишат западни медии.

Първите трима са представители на крайнодясно крило, което отрича не само палестинската държава, но дори правата на палестинците в Израел. Съпругът на Иванка Тръмп е не просто ортодоксален евреин. Нещо повече - баба му и дядо му по бащина линия са успели да оживеят след холокоста. Рей Кушнър е родена в Новогрудок, Беларус, който по време на Втората световна война е превърнат в нацистко гето.

В него са транспортирани

30 000 евреи

от околностите. Бабата на Джаред дава интервю през 1982 г., в което разказва как е оцеляла в “селекцията на смъртта” пет пъти, като в един от тях загубва майка си. После избягва с брат си. Запознава се с мъжа си и бъдещ дядо на Джаред Кушнър - Джоузеф Кушнър, в Унгария.

Семейството не давало на младия наследник на богатата компания за недвижими имоти да се ожени за Иванка Тръмп именно от религиозни съображения.

Заради това

през 2008 г.

те се разделят,

но на следващата година дъщерята на сегашния американски държавен глава се отказва от презвитерианството и приема юдаизма. Чак тогава двамата сключват брак.

Те спазват стриктно традицията за Шабат - последния ден от еврейската седмица, който започва от залез-слънце в петък и завършва до залез в събота. През това време Иванка и Джаред изключват мобилните си телефони, слизат от колите си и ходят пеш. Изключение са направили само за официалната вечеря по повод встъпването в длъжност на Доналд Тръмп.

Друг човек с влияние върху президента е Ървинг Московиц, който купи земя от арабите в източната част на града. Той

придоби от краля на Йордания хотел “Шепърд”

в източната част на Йерусалим, който гледа към връх Скопий. Хотелът беше обект на спор между администрацията на Барак Обама и правителството на Нетаняху, което искаше апартаментите да се ползват само от евреи.

На 27 юли в "Йерусалим пост" се появи коментар на Джеф Карак, бивш главен редактор на вестника, в който се казва: "Факт е, че американски евреи като Ървинг Московиц могат да купят земя в арабските квартали в Източен Йерусалим, а

палестински жител

на тези райони не може

да купи апартамент

в много части на Западен Йерусалим, защото администрацията на Израел, собственик на земята, подписва договор само с евреи."

Според анализаторите Тръмп действа под влиянието и на 50-60-милионната евангелистка общност в САЩ, част от която са вицепрезидентът Майк Пенс и спонсорът - собственик на казина, Шелдън Аделсън.

Голяма част от евангелистите подкрепиха милиардера в предизборната битка. Още тогава той обеща, че ще премести посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Но такъв дипломатически документ е приет още през 1995 г. и всеки президент оттогава насам отлага влизането му в сила. С изявлението си

Тръмп отвори кутията на Пандора за Йерусалим,

смятан за свещен и от трите религии - християнството, юдаизма и исляма.

Храмовият хълм в Стария град (с площ не повече от 1 кв. км) е най-сакралното място за евреите. Местните се молят с лице към него, а където и да се намират по света, се обръщат към града на Соломон. Според вярванията им Храмът ще бъде построен отново, когато на земята дойде Месията, пише "Вашингтон пост".

За мюсюлманите Йерусалим се нарежда до Мека и Медина по святост. Пророкът Мохамед е слязъл от небесата, за да получи откровенията на Корана именно на това възвишение, където е джамията “Ал Акса”. Всички изповядващи исляма чувстват на това място връзка с Абрахам и други пророци. След възникването на тази религия вярващите не са имали определен начин за молитва, но след първите 100-ина години започват да се молят, обърнати към Йерусалим. По-късно посоката се обръща към Мека.

Изповядващите мохамеданската религия се опасяват, че заради конфликта

джамията ще бъде разрушена и ще бъдат изгонени от хълма.

Градът е знаков и за християните. В него Исус Христос е бил разпънат на кръст и е възкръснал. Синът Божий се е разхождал по улиците му, молил се е. Точно Старият град, който е ябълката на раздора, е най-значимото поклонническо място за християните по света. Вярващи от цял свят ходят на Божи гроб, за да покажат почитта си.

Йерусалим е обявен

за отделна област

под международно наблюдение преди 70 г. с решение на ООН, когато е сложен край на британското владичество.

Подобно на Берлин след Втората световна война близкоизточният град е поделен след Арабско-израелската война през 1948 г. Източният сектор е поставен под йордански контрол, а западният - под израелски. 19 г. по-късно - през 1967 г., Израел завзема източната част и я анексира. Това обаче не е признато от света, докато Доналд Тръмп не заяви, че смята Йерусалим за столица на Израел. Нито една страна не държи там дипломатическата си мисия, въпреки че в града се намират официалните държавни институции на еврейската държава.

Палестинците смятат, че Източен Йерусалим трябва да е столица на тяхна независима държава.

В словото си Тръмп не спомена нищо за разделяне на града, но не спомена и за единен Йерусалим, за какъвто говорят евреите. Според президента на САЩ границите на града трябва да бъдат обект на преговори, но по никакъв начин не намекна, че е готов да подкрепи палестинското желание да получат Източен Йерусалим за столица.

С това си послание Тръмп рискува

да взриви религиозна война в Близкия изток

и да насъска половин милиард мюсюлмани,

намекнаха турски официални представители. Според тях този ход може да разгори свещена война и да доведе до неразрешими проблеми в региона. Опасението на Турция се състои в това, че промяната в статута на Йерусалим ще е прецедент, който може да доведе до признаване на кюрдска държава.

Палестинците също не са щастливи от идеята за промяна. "Това ще бъде целувката на смъртта за израелско-палестинския конфликт. Ще обяви война срещу половин милиард мюсюлмани и 100 милиона християни, които не са съгласни Израел да владее светините им", заяви палестинският представител във Великобритания Мануел Хасасиян.

Палестинският лидер Махмуд Абас смята, че конфликтът ще се изостри: "Екстремистки групи ще превърнат този конфликт в религиозна война. Ще последват фанатизъм и жестокост."

Арабската лига предупреди, че решението на Тръмп може да доведе до катастрофа в региона. Европейският съюз също не одобрява резките действия.

Коментара ()

Вашият коментар