Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тренира се чрез медитация и упражняване да се издишва 3-4 пъти по-бавно от вдишването

Противно на широко разпространеното мнение, че нормалният пулс е само около 60 свивания и разпускания, специалистите смятат, че варира в широки граници. Той е между 50 и 100 удара в минута.

При това за жените са позволени и по-високи стойности, тъй като тяхното сърце е по-малко и се свива по-често.

Освен от физическата подготовка ритъмът зависи и от емоциите.

Когато човек види нещо неприятно - например змия

или враг, адреналинът му се покачва. Заедно с него се повишава и честотата на биене на сърцето. На физическо ниво емоцията е биохимична реакция на организма, която влияе на изпомпването на кръвта.

Значение имат още възрастта, теглото, нивото на стрес, каква е телесната температура. Чрез промяната в сърдечния ритъм човек се адаптира към околната среда. При горещини пулсът се ускорява, което се случва и нависоко в планината или при стрес.

Разбира се, има начин пулсът да се контролира, но човек трябва да се тренира, за да го постигне. Това става обикновено чрез волеви йогистки практики - медитация и упражнение да издишваш 3-4 пъти по-бавно от вдишването, разкриха кардиолози.

Забавеното изтласкване на кръвта е полезно

за спортуващите от всички видове спорт. Тренираният човек може да изтласка повече кръв и кислород към клетките с по-малко свивания на сърцето. Когато има някакъв проблем, организмът се опитва да компенсира липсата на жизненоважния елемент и започва да бие учестено.