Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът набляга на кростренажор и тежести, Борисов печели футболни мачове с бистришките “тигри”, играе тенис и вдига щанги

Станишев плува, Нинова язди, Костов практикува йога, царят - ски бягане

Волен с боксова круша в кабинета си

Българските политици поддържат добра форма, за да компенсират стреса. Някои спортуват всеки ден, независимо колко е натоварена програмата им, а други - по няколко пъти в седмицата или по-рядко.

Пулсът на властта е в норма. Ако някой е имал проблем, са взели мерки, предписали са медикаменти и нещата са се регулирали, разкриха лекари, които се грижат за политиците. При профилактичните прегледи министрите и депутатите били съветвани да спортуват редовно.

Въпросът за здравословното състояние на властта стана актуален, след като бяха публикувани

показателите на Румен Радев

преди полета с френския боен самолет "Рафал". В такъв случай е задължително пилотът да е в идеална форма. Оказа се, че след почти 1 година в президентството генералът продължава да

поддържа младежко кръвно налягане

120 на 80,

а пулсът му е 47.

"Тези данни показват, че държавният глава е в перфектна форма. Може да се каже, че е изключително спокоен и има т.нар. спортно сърце, което като всеки мускул подлежи на тренировка. Колкото повече се упражнява, толкова по-забавен е ритъмът", обясниха кардиолози. Изтласквало се необходимото количество кислород, без да се хабят излишни усилия.

54-годишният български президент спортува редовно.

Както е правил цял живот. Като военен пилот е подлежал на ежегодни прегледи при авиолекарска комисия, която сверява параметрите му с допустимите, утвърдени от професионалисти в специална здравна книга.

По нея предписва режим на летците. Ако имат отклонения от нормата за кръвно или пулс, не се препоръчва да пилотират бойни самолети. Ако са натежали на килограми, им се предлага режим на хранене за отслабване.

Пилотите на изтребители нямат специфичен спортен тренировъчен план, обясниха бивши колеги на Румен Радев. Всеки сам решавал как да поддържа формата си - дали ще бяга на пътеката във фитнеса, дали по самолетната писта, дали ще вдига тежести. Важното е, явявайки се на авиолекарската комисия, да покаже добри резултати.

Генералът - държавен глава, обичал да спортува във фитнеса.

Любимите му уреди били кростренажорът

и вдигането на тежести. Заедно с жена си тичал из парка в резиденция "Бояна", тъй като тя обича леката атлетика.

Премиерът Бойко Борисов също е спортна натура. Именно той направи първия фитнес пробив във властта още като главен секретар на МВР. Тогава беше заснет от репортер на Ройтерс как се набира гол до кръста във фитнес зала. Скоро след това набиращият бързо популярност Борисов бе сниман в кабинета си в МВР как тренира карате в кимоно с черен колан.

Но това, което наистина лежи на сърцето му, е футболът. И все още играе с отбора на ветераните на бистришките “тигри”. Въпреки многобройните си ангажименти в Министерския съвет и подготовката на предстоящото председателство на България на Европейския съюз само през ноември премиерът участва в два мача със съотборниците си от "Витоша" (Бистрица).

На 3 ноември Бойко

Борисов излезе на терена с капитанската лента

и облече фланелката с любимия си номер 13 за ветераните на отбора срещу легендарните футболисти на "Левски". Срещата бе част от държавното първенство. “Тигрите” на Бойко Борисов спечелиха с 2:0.

Вторият път, когато той игра на официален мач миналия месец, бе на 24 ноември. Под негово ръководство тимът му надви старейшините от "Хебър" (Пазарджик) с 2:1.

"Борисов не може да живее без футбол и без спорт. Отвътре му идва да рита", разкри близък до него.

Като кмет ходеше на терена почти всеки ден и призна, че не го прави за тонус, а за да се разтоварва от стреса и за самочувствие. "Ако не се натичам днес, няма да се чувствам добре", каза тогава Борисов.

Сега - вече 12 г. след онзи момент, нещата не се променят. От футбола не го отказват дори болките в крака след двете операции на менискуса, които претърпя в последните години, откакто е министър-председател.

За да не прекъсне спортните си навици, докато се възстановяваше от интервенциите,

Бойко Борисов наблягаше на вдигане на щанги от лежанка

Той се похвали, че може да вдигне 145 кг. Дори пусна снимка с внука си пред тежестите. Те впечатлили малкия Бойко повече от всички останали уреди в залата, която премиерът е оборудвал в къщата си.

Покрай трите му мандата начело на правителството е имало не една и две инфарктни ситуации. В края на първия се вдигнаха протести срещу енергоразпределителните дружества монополисти, повишаването на цената на тока и срещу цялостната политическа система.

Борисов подаде оставката на кабинета и няколко дни по-късно го приеха в Правителствена болница с високо кръвно - 190/115, както и с учестен пулс. Но според негови близки това е било единичен случай, споменат след това от самия премиер, когато гръмна скандалът с депутата от ГЕРБ Живко Суджука.

Народният представител получил от частна фирма 4 тона суджук, 60 кг кайма и филе "Елена", като обяснил, че са за Бойко Борисов, макар че пратката не е стигнала до него. Тогава лидерът на ГЕРБ заяви, че има високо кръвно и не консумира луканки и суджуци.

Лекарите са взели всички мерки, за да не допуснат риск за здравето му. Фактът, че освен на футболния терен той се е върнал и на тенис корта, показва, че няма проблеми с пулса и кръвното в момента, казват негови приятели. В последните месеци Борисов не играел тенис, но от 2-3 седмици възобновил тренировките.

Той предпочита кортовете в родния си град Банкя

и тези до стадион "Васил Левски" в Борисовата градина. През пролетта Георги Харизанов от Института за дясна политика пусна снимка във фейсбук заедно с премиера и още двама души след партия тенис. Бойко Борисов е играл и с кмета на Банкя Рангел Марков, а също и със собственика на клуба и шеф на инициативния комитет по издигането му за кмет през 2005 г. Иван Саздов.

Генералът на ГЕРБ не е чужд и на плувните спортове, но за него те са на заден план.

Не е така за евродепутата и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той е луд на тема плуване. Не пропуска нито ден, без да отиде на басейна - и в Брюксел, и в София. Дори да се върне в България само за 24 часа,

успява да намери време, за да обуе банските и сложи плувната шапка,

разказаха негови близки.

Когато беше премиер на тройната коалиция, Станишев ставаше рано сутрин и още в 6 ч започваше да плува в басейна на Правителствена болница преди работния ден.

През зимата пък евродепутатът обича да ходи на ски, а през лятото - да кара колело. Вече успял да запали по велосипедите и децата си - Дария и Георги. По време на семинари играе тенис на маса.

Откакто не е лидер на БСП и не трябва да балансира между различните червени лобита, Станишев влязъл във форма и отслабнал доста.

Наследницата му Корнелия Нинова пък е любителка на ездата. Тя бе заснета на кон по време на традиционните тържества на Тодоровден, но това според нейни близки не било просто прищявка на момента. Червената фурия обичала надбягванията, но не й се случвало често да се отбие на хиподрума.

В съвсем друга насока са пристрастията на Иван Костов

- към източните йогистки практики. Бившият син премиер показа идеална спортна форма в сутрешен блок, когато беше депутат през 2009 г. Тогава той демонстрира поза кобра от йога - легнал по корем и изправяйки се на ръце. Упражнението е част от т.нар. обратни огъвания на гръбнака, които са полезни за гъвкавостта му, тъй като в ежедневието сме склонни да се привеждаме напред.

Докато беше министър-председател, а и след това Иван Костов редовно изкачваше Черни връх и бродеше по пътеките на Витоша, изпреварвайки всички журналисти и охраната си, без да се задъхва. Трудното дишане е един от симптомите за проблеми със сърцето.

Лицевите опори за добре оформени бицепси са другата страст на

бившия лидер на ДСБ

Но бе принуден да остави по-трудните упражнения, когато му откриха дискова херния. За да се спаси от болките, той също като Сергей Станишев започна да плува.

Друг от премиерите на прехода - Симеон Сакскобургготски, пък като всеки аристократ не си пада по народняшките спортове. Единственото, което обичал на по-млади години, е ски бягането през зимата. През лятото наблягал повече на разходки из парка около двореца "Врана" или на Боровец. Преди години той се изкачваше без проблем до първенеца на Рила връх Мусала, тръгвайки по пътеката, която започва от входа на "Царска Бистрица". При това само с една ябълка за подкрепление. Никога не се е оплаквал от проблеми с кръвно налягане, разкриха негови близки.

За разлика от патрона си особено учестен сърдечен ритъм е един от царските заместник-министри - Владимир Каролев. Той е казвал пред близките си, че

често наблюдава 145

удара на сърцето си

Запален гмуркач, икономическият експерт забелязал, че влиза във водата с едно и също количество кислород в бутилката с приятелите си от компанията. Но винаги свършвал въздуха пръв. Въпреки това Владимир Каролев не вдигал високо кръвно налягане.

Слабост към определен воден спорт има и вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя обича да кара уейкборд, когато е край морето. Иначе я привличат и други дисциплини. Когато е в София, бяга, ходи на фитнес и не пропуска дългите и тежки преходи в планините, а през зимата - ските.

Любител на по-екстремните спортове е Волен Сидеров. Националистът е единственият лидер, който е инсталирал боксова круша в кабинета си в партийната централа. Лидерът на "Атака" се разтоварвал всеки ден, като я налагал с ръкавици на ръцете.

Това бе единствената му тренировка допреди няколко години. Последната му жена Деница Гаджева го зарибила по източното бойно изкуство юнчун, което се характеризира с верижни удари. Добре тренираните спортисти умеят да нанесат по 8 такива за една секунда. Към противника се посяга с юмрук, пръсти или с ръба на ръката.

Бокс тренира и лидерът на СДС Божидар Лукарски, но той го редува с обикновената фитнес зала с уреди и пътека.