Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

14-годишният Софроний Светославов Софрониев СНИМКИ: Авторката
14-годишният Софроний Светославов Софрониев СНИМКИ: Авторката

Преди 4 години кола блъска 14-годишния Софроний Светославов Софрониев от училище Петър Парчевич“ - Чипровци, докато кара колело и той изпада в кома за 7 месеца. Заминават за София на лечение, следват много процедури, раздвижвания и терапии за да се възстанови. Направени са му мозъчни операции и сложена клапа в главата му. Майката се грижи за него. Сега Софроний е ученик в 8- ми клас от Шесто средно училище „Отец Паисий“- Монтана самостоятелна подготовка. Командировани са учителки, които го обучават в дома му.

Детето се придвижва в инвалидна количка, не може да се движи сам и да се храни, има нужда от лекарства, рехабилитация.

Необходими са средства за нуждите на болното дете и лечението му в чужбина.. Сумите са непосилни за майката, която сама отглежда и своята по-малка 6- годишна дъщеря Дюля Ивана. Бащата е починал.

Кошмарен е този 5 юли през 2013 година, когато се случва инцидента. Момчето кара колело и го блъска млад шофьор с „Фолксваген Голф“ от същото село. Малкият Софроний изпада в несвяст. От множеството травми му се отключва епилепсия. Направени са му две мозъчни операции в „София мед“ заради хематоми в главата, поставена му е клапа. Водили са го на консултации и в „Пирогов“.

Софрони е умно дете, с отличен успех и добри постижения в шахмата, хвали го майка му Светла Боянова. Той пък разказва за професията на горския , който пази природата, набелязва болните дървета и ги записва. „Мечтая да стана горски. Има опасност да го пресрещнат диви животни- вълк, глиган, пепелянки и трябва да е въоръжен“, смята момчето.

Блъснатото дете сега изучава икономическите системи в света. Въпреки изключително тежкото си състояние и болката той проявява силна воля. Опитва да се придвижва, моделира с пластелин и така раздвижва пръстите си. На това и какво представляват пазарните отношения го учи учителката Румяна Костова.

„Много съм разтревожена и се страхувам за бъдещето на сина ми. Нашите лекари не дават големи надежди. Заради една случайност стана жертва на катастрофа. Нужна му е високо специализирана помощ. В Монтана дори никой не иска да работи зъбите му. Водя го на зъболекар чак в Елин Пелин, там му слагат упойка и полагат по- добри грижи“, разказва през сълзи майката.

„Искам да посрещна Дядо Коледа и да си играя с приятелчета, да мога да ходя и да изляза навън, да отида до черквата“, споделя осмокласникът Софроний.

Всеки, който е съпричастен и с щедро сърце, може да дари за лечението му.

Монтана, Светла Софрониева Боянова-майката, телефон: 0876551270

Банкова сметка:

BIC BPBIBGSF

IBAN BG78BPBI79331077902602