Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радиацията вероятно е от изгорял спътник, предположиха от Росатом и обявиха конкурс за очистване на заразен участък от 30 хил. кв. м в заводите "Маяк" край Челябинск Контейнери с опасни радиоактивни отпадъци се съхраняват с години в района на завода "Маяк" в Челябинска област

Руската държавна корпорация Росатом обяви конкурс за почистване на замърсена с радиация площ от 30 хиляди квадратни метра в заводите "Маяк" в  Челябинска област, съобщава "Новая газета". Известието за конкурса е от 29 ноември 2017 г.

Корпорацията ще приема кандидатурите до 22 декември и те ще бъдат разгледани на 10 януари 2018 г. Максималната цена на договора е 30 милиона рубли.

Тази информация засилва съмненията, че източникът на радиоактивните изотопи засечени в Европа е с произход от радиохимическите заводи в  Челябинска област. А за потенциалната опасност от мястото, където и в миналото се случват 3 големи и повече от 40 по-малки аварии вече имаше и публикация във в. "168 часа".

В същото време вече на няколко пъти руската компания отрича радиоактивното замърсяване да е станало от обекти, управлявани от нея.

В края на краищата комисия, създадена в Росатом, стигна до заключението, че източникът на радиоактивния изотоп на рутений-106, отчетен през месеците септември и октомври във въздуха в Южен Урал, може да е от изгорял в атмосферата изкуствен спътник.

От документа на сайта за държавни поръчки следва, че е необходимо да се рехабилитира заводът, който е пострадал по време на ядрената катастрофа през 1957 г. Причината за това е изтичането на контейнера с течни високоактивни отпадъци.

Сега на заразения обект има промишлени сгради, наземна галерия, пътеки и платформи, покрити с асфалт, цимент и развалини от селскостопански сгради. Отбелязва се, че основните радионуклеиди са цезий-137 и стронций-90.

По-рано бе съобщено, че освобождаването на рутений е настъпило вследствие на авария в завода в Маяк в района на Челябинск. Но в доклада на комисията се казва, че в предприятието няма следи от изхвърляне на рутений-106.

Замърсяването рутений стана известно в началото на октомври. Тогава френските експерти обявиха, че са регистрирали радиоактивен облак над Европа, който може да се е появил поради авария в ядрено съоръжение в Русия или Казахстан.

Коментара ()

Вашият коментар