Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тримата холивудски титани Стивън Спилбърг, Том Ханкс и Мерил Стрийп рядко биват пренебрегнати, щом дойде време за награди. И тримата носители на "Оскар" бяха отличени от Националния съвет на кинокритиците (National Board of Review) за работата си по "Вестник на властта" (The Post), който спечели най-важните статуетки - за най-добър филм на 2017 г., най-добър актьор и най-добра актриса.

И как иначе?! Сценарият на лентата е дело на Лиз Хана и се основава на действителни събития - едно от историческите разкрития на легендарния главен редактор на в. "Вашингтон пост" (The Washington Post) Бен Брадли и първата жена издател Катрин Греъм.

Така в главните роли на тези две знакови фигури режисьорът Стивън Спилбърг среща за първи път на снимачната площадка Том Ханкс и Мерил Стрийп.

Брадли и Греъм обединяват сили с New York Times в борбата си да публикуват през 1971 г. скандално известните "Досиета на Пентагона" (Pentagon Paper) - засекретена информация за участието на Щатите във Виетнамската война от края на Втората световна война до 1968 г.

Така тандемът се изправя срещу правителството на САЩ по време на мандата на Ричард Никсън, за да публикува

доклада от над 7 хиляди страници.

Документите съдържат информация, че администрацията на Линдън Джонсън е лъгала народа и конгреса за американската намеса във Виетнам, а Никсън и администрацията му тайно са довели до ескалиране на войната.

"Досиетата на Пентагона" са предадени без разрешение на редакцията на The New York Times от Даниел Елсберг, изследовател в Центъра за международни изследвания на Мазачузетския технологичен институт. В действителност тъй като той иска да спре войната във Виетнам, пропуска някои секции от доклада, в които се споменават преговорите за мир със Северен Виетнам. Опасенията на Елсберг са, че тази информация може да послужи като извинение на президента Ричард Никсън да преустанови преговорите. След съдебна битка досиетата излизат в The New York Times и The Washington Post и се превръщат

в символ на свободата на словото

според Първата поправка на Конституцията на САЩ.

Американското правителство изважда на светло документите в цялостен вид едва през 2011 г.

Случаят предхожда най-големия политически скандал, довел до оставката на Никсън - аферата "Уотъргейт", разкрита от "Вашингтон пост", който отново под ръководството на Бен Брадли публикува над 400 материала по темата. Изданието печели "Пулицър", а за първи и единствен път в историята на САЩ действащ държавен глава подава оставка, заплашен от импийчмънт.

Години по-късно Бен Брадли бе награден с Медала на свободата - най-високото американско гражданско отличие от друг президент на Щатите - Барак Обама.

Навярно няма по-подходящ от Том Ханкс да възкреси на големия екран прочутия американски журналист, който си отиде на 93 години през 2014 г. Влиятелният редактор приживе е известен и с богатия си на ругатни речник на докер, който силно контрастира с винаги елегантния му външен вид.

Благодарение на него в. "Вашингтон пост" се превръща от обикновен сутрешен всекидневник

в едно от най-авторитетните издания.

Кей Греъм също не му отстъпва по заслуги към професията, страната си и свободата на словото. А за превъплъщението си в нейната роля "надценената" Мерил Стрийп вече е определяна за сериозен фаворит за пореден "Оскар".

Несъмнено заедно с нея и Спилбърг, и Том Ханкс се заявяват като сериозни претенденти за най-престижното отличие в киното.

Именно за да се класира за яростната напревара за "Оскар", историческата драма ще има своя ограничен показ в САЩ от 22 декември. Същинската премиера на "Вестник на властта" ще бъде на 12 януари 2018 г.

В биографичната лента участват още Алисън Брий, Кари Кун, Дейвид Крос, Брус Грийнуд, Трейси Летс, Боб Оденкърк, Сара Полсън, Джеси Племънс и др.